torsdag 16 april 2015

Ställningstagande till induktion

Imorse var jag på specialistmödravården för ställningstagande till induktion, dvs om förlossningen skulle sättas igång. Jag var inställd på att den inte skulle sättas igång eftersom bebisen inte var fixerad vid förra barnmorskebesöket, vilket jag trodde gjorde att livmodertappen inte mognade etc.

Först fick jag göra CTG, och jag var ganska stressad när jag kom dit, då jag hade en kass dagislämning, så jag hann till specialistmödravården med nöd och näppe. Detta syntes ganska så rejält på CTG:t.. Lillemans hjärtljud lång på kring 170-180 den första kvarten, men sjönk sedan som tur var. Allt såg bra ut med CTG:t, och även urinsticka och blodtryck. Därefter fick jag träffa doktorn, dock inte den doktorn jag brukar men det gick jättebra ändå, hon var jättebra och förklarade och motiverade allt bra.

Hon frågade hur jag mådde och vad jag själv kände för eventuell igångsättning. Jag svarade att jag mår hur bra som helst, förutom att jag har jättont i mitt högra revben från och till, och att jag gör som de (dvs doktorn) tycker angående induktion. Efter undersökning fick jag veta att jag var öppen 1 cm, och livmodertappen var riktad framåt (vilket tydligen är bra) och 2 cm lång. Så, precis som jag trodde; lite för tidigt för igångsättning. Eller, alltså, man kan ju självklart sätta igång nu också, men läkaren förklarade att de ät större risk för att det blir en instrumentell förlossning, dvs sugklocka, tång eller kejsarsnitt och eftersom både bebis och jag mår bra så tyckte hon att det var dumt att starta förlossningen redan nu med tanke på de risker en induktion medför.

Hon gjorde iallfall en hinnsvepning idag, jag tyckte inte att det gjorde särskilt ont, så nu håller jag tummarna för att den kanske startar allt. Om den inte gör det ska jag tillbaka nästa fredag för nytt ställningstagande till igångsättning, dock blir igångsättningen det först efter helgen isåfall, så det är ju ett tag kvar.. Jag känner mig lite besviken att det inte blev någon igångsättning trots allt. Nu var det jag det jag misstänkte och var inställd på men jag hoppade såklart ändå innerst inne. Samtidigt känns det lite skönt att det inte blev igångsättning då jag tror att det kan göra mer ont jämfört med om förlossningen får starta spontant.

På vägen hem köpte jag med mig en annans. Det sägs ju att det kan starta förlossningen, men det är ju som med hallonbladsteet, förmodligen mest en myt, men det skadar ju inte att testa - annans är ju såå gott!





2 kommentarer:

  1. 1 cm öppen, bara 9 kvar då, heja heja!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, jaa, precis ;)
      Håller tummarna för att det hänt NÅGOT mer när jag ska tillbaka till specialistmödravården på fredag.

      Radera