torsdag 9 april 2015

Flödesmätning och tillväxtultraljud

Nu har jag varit på sista kontrollen på specialistmödravården. Eller iallfall sista kontrollen där jag gör 3-4 olika besök på samma gång. Jag ska tillbaka redan nästa vecka, men då ska jag inte göra alla de undersökningar jag brukar.

Jag var ju rädd att lillebror skulle vara monsterstor i magen eftersom mitt SF-mått är så stort och min barnmorska på MVC sa sist att det kommer att bli en stor bebis. Men enligt detta tillväxtultraljud (och även de innan) så är bebisen fortfarande något för liten. Han var idag -2,7% mindre än vad man ska vara i denna veckan och beräknades att väga ca 2250 gram. Men det är inte på något sätt anmärkningsvärt litet. Ultraljudsbarnmorskan sa att ju kortare man är desto större blir magen eftersom man föder i princip lika stora bebisar oavsett om man är 150 cm lång eller 190 cm lång, och det var ju ganska så skönt att höra.

Även idag fick jag se lillebror med 3D/4D ultraljud och det är ju bara sååå häftigt!! Tyvärr fick jag ingen bra bild då navelsträngen låg framför ansiktet.

Flödesmätningen idag såg bra ut och även CTG:t. Läkaren var mycket nöjd med alla resultat och sa att han inte trodde att något skulle gå fel den här sista tiden. Han tyckte att det var lite för tidigt att försöka påverka att förlossningen skulle dra igång nu i vecka 36+5, så jag ska tillbaka nästa vecka för att se om tappen är mogen och då kommer han att försöka påverka så att förlossningen kommer igång tidigare. Jag frågade om det var någon idé att försöka starta förlossningen då mini i magen faktiskt inte är fixerad, vad jag undrade var alltså om bebisen måste vara fixerad för att ett försök ska fungera. Fick då till svar att de helst ska vara fixerade för att huvudet ska trycka på, men att man alltid kan försöka. Håll nu tummar och tår för mig att lillebror fixerar sig till nästa vecka. Läkaren sa även att de har bra koll på mig och att de kommer fortsätta att ha koll fram till förlossningen, och när förlossningen väl startar så har de en bra plan även för den. Tyvärr hann jag inte fråga hur den planen såg ut då han var ganska stressad.


4 kommentarer:

  1. Å visst är det häftigt att se den lilla krabaten med 3D-ultraljud! Vi ska åka till Stockholm om några veckor och göra ett för att se. Tycker det är helt otroligt att man kan se bebisen så tydligt när den ligger i magen :) Lycka till med allt nu, kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det verkligen :) Man får en helt annan bild av att se i 3D. Så spännande att även ni ska få se er bebis med 3D-ultraljud :)

      Tusen tack! Kram

      Radera
  2. -2,7% är ju ingen jättebebis alls. Så skönt för dig och jag tycker verkligen att det är toppen att du blivit så noggrant kollad hela graviditeten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, haha, i fredags när jag var hos barnmorskan så sa hon; jag tror iallafall att det kommer bli en lite större bebis, kanske 3700 gram. Jaa, jag vet inte.. Det blir så det blir :) :) :) Ska bli spännande att se vem som har rätt sedan :)

      Radera