tisdag 13 januari 2015

Flödesmätning

Idag har jag varit på specialistmödravården och gjort flödesmätning . Efter flödesmätningen så fick jag se lillebror inne i magen, och det var såå häftigt! Denna gången fick jag titta länge på honom och jag fick se när han vände sitt huvud, öppnande sin lilla min och rörde sina små händer och fingrar – så himla kärt! Jag fick till och med se hans fina ansikte med 4D-ultraljud och det var såå häftigt! Jag tyckte att han liknande Nils, men det  kanske är inbillning? Sedan fick jag en jättefin 2D-ultraljudsbild på hela lillebror i profil och två fina 4D-ultraljudsbilder på hans söta ansikte.
Lillebror i vecka 24+4.

Efter flödesmätning av alla kärl till och från moderkaka och livmoder fick jag träffa en läkare. Sist jag var på specialistmödravården var jag ju inte alls nöjd efter läkarbesöket och jag fick därför träffa en ny läkare idag, och han var jättebra! Precis så som jag vill; förklarade precis allt väldigt noggrant och ingående och var inlyssnade, svarade på mina frågor och gav mig precis så mycket tid jag önskade.
Flödet i arteria uterina var inte helt okej, så därför fick jag på en skala från 0-4 graderingen UAS 1, vilket innebär en onormal parameter i kärlet.
Läkaren förklarade en massa saker för mig som jag inte vetat tidigare om graviditeten med Nils. Vid tillväxtultraljudet i vecka 32 så såg man ju att han var liten och när han sedan föddes så var han ännu mindre än vad man räknat ut vid de två tillväxtultraljuden, tydligen -17%. Att han var så liten trodde läkaren berodde på något fel på moderkakan. Han sa även att han var väldigt säker på att det var ablatio, dvs moderkaksavlossning som gjorde att Nils hjärtljud gick ner helt och att jag fick så ont.
Eftersom att flödet i artären till livmodern inte är som det ska i denna graviditeten och man tror att det är det som gjort att Nils var så liten och att det var därför moderkakan lossnade vid förra graviditeten så ska jag göra flödesmätningar var fjärde vecka och även tillväxtultraljud, jag ska fortsätta äta Trombyl och jag ska till koagulationscentrum och lämna en massa prover för att se om jag har någon koagulationsrubbning som gör att artären har en flödesrubbning.
Läkaren tyckte att jag skulle vara 100% sjukskriven då den stress som ger de sammandragningar jag har inte alls är bra med den bakgrunden jag har. Han sa att jag i nuläget inte behövde vara orolig för att sammandragningarna skulle göra att förlossningen skulle starta tidigare, men däremot att de kan påverka bebisen i magen negativt och även påverka moderkakan negativt så att den skulle kunna lossna. Eftersom jag ska till MVC-läkaren imorgon och de redan sjukskrivit mig 25% så tyckte läkaren idag att läkaren imorgon skulle sjukskriva mig mer, och om det skulle bli några problem så kunde jag kontakta specialistmödravården och så skulle de sjukskriva mig.
Det känns ju såklart oerhört tråkigt och ledsamt att min graviditet faktiskt inte är normal, men samtidigt så kunde de varit värre och nu går jag ju på specialistmödravården och de kommer att ha bra koll på mig. Sen är det ju hur mysigt som helst att få titta lite extra på bebisen, som jag ju kommer att få göra varje gång jag går på flödesmätning och tillväxtultraljud.


7 kommentarer:

  1. Vad skönt att du fick träffa en bra o tydlig läkare, som kunde förklara o ge info.
    Så härliga bilder - häftigt! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det betyder verkligen mycket att man får träffa någon som tar en på allvar.

      Radera
  2. Men oj, vilket positivt och negativt inlägg på samma gång. Det negativa är såklart flödet och att moderkakan kan lossna och att du ska vara helt sjukskriven. Men samtidigt. Vad skönt med en bra och tydlig läkare och så himla bra att de verkligen kollar upp dig och lillebror ordentligt! Du är ändå i vecka 25 så det är "bara" 15 veckor kvar nu och tiden går kanske inte fort när man är mitt uppe i det, men när man ser tillbaka har det gått i en faslig fart. Detta fixar ni!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, både positivt och negativt, men det känns ändå bra eftersom de har sån koll på mig och bebisen.

      Radera
  3. Vad häftigt att se dem i 3 D! Håller med! Tycker också lillebror är lik storebror =)
    Vad jobbigt att allt inte är "normalt" men skönt att bebisen är det och att de har sådan koll på dig nu! Då kommer det bara sluta bra är jag övertygad om. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. 3D var riktigt häftigt :)
      Det känns trist att det inte som det ska, samtidigt som det är skönt att de har extra bra koll nu under denna graviditeten.

      Radera
  4. Vilken vecka började du ätä trombyl?

    SvaraRadera