måndag 29 december 2014

Nils 2 år

Åhh, nu är vår lilla stora kille två år! Han är världens mest charmiga pojke som är ödmjuk och alltid vill alla väl och vill att det ska vara lika för alla. Han är vetgirig och nyfiken och älskar att lära nytt, han är som en liten magnet och suger åt sig allt han hör och han är jätteduktig på att prata. Han pratar alltid i meningar, oftast med fler än 4 ord. Han böjer orden, använder singular och plural och även pronomen. Att sjunga är en stor favorit och han sjunger många sånger alldeles själv, och vill gärna att man ska sjunga sånger tillsammans och då säger han exakt vilken sång han vill att man ska sjunga.

En glad liten 2-åring, trots lunginflammation och RS-virus.

Nils tycker det är roligt att vara utomhus och greja i sandlådan, plocka pinnar och kottar etc. Att leka med bilar är det bästa som finns, fordon av alla dess slag går hem men särskilt, polisbilar och ambulanser. Djur tycker han är roligt men ser tyvärr ganska sällan djur på riktigt. Han älskar att rita. På förskolan har Nils en kompis som han alltid leker med, pedagogerna säger att de är som "två små gubbar" tillsammans och om tex "M" inte vill städa säger Nils till att de visst måste städa; han vet att rätt ska vara rätt, och gör för det mesta inte saker han vet att han inte får. Att leka med andra barn är roligt och man märker mer och mer hur han interagerar med andra barn och inte bara leker själv som han gjorde när han var mindre.

Nils kan räkna till 20, och förstår när det är just siffror och inte bokstäver, han har även börjat förstå hur han ska räkna hur många sakerna är, tex hur många bilar det är, istället för att bara räkna och hitta på en siffra som han för det mesta gör. Han kan alla färger och tycker det är roligt att berätta för oss vad olika saker har för färg.


Nils tycker mycket om sin apa och sin filt som han kallar för "nutte". 

Flera gånger per dag bäddar han ner apan under filten och säger "godnatt" etc.

Vi var på BVC i början på december och då var Nils 85 cm lång och vägde 12000 gram. Han har storlek 86 på kläder. Han har en himla massa tänder i munnen och jag har för länge sedan tappat räkningen på hur många. 

På nätterna sover han i princip utan ett enda uppvak, och vaknar han så gnäller han till och hittar snabbt själv nappen och somnar om. Ibland kommer han in till oss och vill "myscha" på nätterna. På dagarna sover han ca 2 timmar, oftast väcker vi honom efter två timmar för att han ska kunna somna på kvällen. Han lägger sig vid 19:30, och då läser vi saga och säger godnatt och därefter tar det ca 20 minuter innan han somnar. Han vaknar oftast mellan 06-07 på mornarna.

Att äta är väl sådär lagom roligt enligt Nils. Han är ingen storätare direkt. Tycker mest om kött och grönsaker framför potatis och pasta etc. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar