lördag 18 juli 2015

Nils 2,5 år

Nils, två och ett halvt år.

Att vara två och ett halvt år gammal är inte alltid lätt. Nils är fantastiskt verbal och man kan prata med honom i princip som med vem som helst som pratar. Han verkar med andra ord betydligt äldre än vad han faktiskt är. Det tror jag gör att han blir lite extra "utsatt" eftersom det är lätt att tro att han förstår precis allt man säger till honom, eller allt det han säger till oss, för den delen, men det gör han inte alltid. Han kan mig och dig och jag. Han kan räkna till 20 och han kan siffrorna noll till nio, han kan räkna saker och han kan i princip alla bokstäver i alfabetet. Han kan alla färger. Han använder avancerade ord när han pratar och han pratar på ett beskrivande sätt.

Att läsa siffror är roligt. 

Nils är otroligt rolig och både säger och gör fantastiskt roliga saker, han ger en så många goa skratt varje dag. Här om dagen när vi satt på bryggan och fiskade krabbor ställde han sig upp, då sa jag till honom att han skulle sätta sig när för att inte trilla i vattnet och då svarade han "jag har så ont i rumpan, så jag kan inte sitta ner". Eller en dag när jag skulle hämta hem honom från dagis och han inte ville vilja med hem, då försökte jag motivera honom att klä på sig ytterkläderna genom att säga att lillebror låg ute i vagnen och väntade på honom, för det hade lillebror sagt till mig, då svarar han "lillebror kan inte prata. Han bara skriker". Så han är så smart, han kopplar ihop saker, det är verkligen inte bara att han härmar det vi säger.  Lika rolig som han är, lika jobbig är han stundtals.. Han är otroligt trotsig ibland och har en vilja av stål och är envis som en åsna. Det hör väl åldern till och jag brukar tänka "he is not giving you a hard time, he is having a hard time" de gånger då han är lite extra trotsig. För jag tror verkligen att han han det jobbigt stundtals.

I april slutade han med nappen, han slutade att sova middag och han slutade med blöja. Allt på samma gång. Kanske inte så bra, men det var så det föll sig naturligt och det har gått jättebra. Det händer fortfarande olyckor i byxorna, men det är oftast då han är "upptagen" med något roligt så att han glömmer bort att han är nödig. Nappen pratar han aldrig om, han tar aldrig Olles napp utan stoppar den gladeligen i Olles mun. Han är ganska bra på att klä på sig själv, byxor och kalsonger kan han helt själv och även skor, det är värre med tröjor och jackan.

Nils gillar att leka med duplo, han är grym på det och sätter ihop alla bitar själv och bygger allt från flygplan och olika bilar till kiosker och busshållplatser. Han tycker om att leka med bilar, med tågbanan, att leka picknick och att hjälpa till hemma med vardagssysslor. Han leker gärna "rolllekar" med sin apa som han just nu vill klä på blöja och kläder och lägga i sängen på kudden och på med täcke och sedan säger han "godnatt, sov så gott". Han tycker om att lyssna på sagor och kan typ alla sina böcker utantill och ibland skojar han med oss och säger det som står i boken samtidigt som vi läser.

Han är inget matvrak direkt, snarare tvärtom. Det är ganska svårt att få honom att äta och han vill gärna äta saker var för sig,tex kyckling och sås för sig, men inte kyckling och ris med sås över, eller spagetti och köttfärssås, då vill han bara äta spagetti.

På kvällarna lägger han sig vid 20-tiden och sover oftast hela nätterna utan ett enda uppvak. Han vaknar sedan vid 07-08 tiden beroende på när han somnat. Vi läser godnattsaga för honom och sedan säger vi godnatt och då ligger han i sin säng en stund innan han somnar. Eller ja, ganska ofta kommer han upp ett par minuter efter att man sagt godnatt, för att han vill ha ett glas vatten, men sedan somnat han ganska så omgående efter det.



1 kommentar:

  1. Fina Nils! Det är inte lätt att vara 2,5 år alla gånger, speciellt inte när man inte får bestämma och inte får som man vill. Men allt är spännande och ett äventyr. Inga bekymmer, bara upptäcka och undersöka. Att få vara mamma är verkligen en gåva.
    Kram

    SvaraRadera