torsdag 24 september 2015

Olle 5 månader

Jag upplever att Olle vuxit en hel del de här senaste veckorna. Det är som att bära omkring på en go liten tung klump nu för tiden liksom. Han är mycket mer stabil och liksom kompakt i kroppen. Vissa storlek 62 plagg är för korta i ärmarna, så nu har han börjat med storlek 68. Nästa vecka ska vi till BVC, så då får vi se hur mycket han vuxit på längden och hur mycket han ökat i vikt.

Olle 5 månader.

Han är en riktig liten charmör. När vi är ute på stan, eller i mataffären etc får jag ofta höra hur söt han är och hur fint han ler. Han flirtar alltså med alla dessa damer och kvinnor han ser i affärerna. Han ler ju såklart och flirtar även med oss, men det där kan skifta fort som blixten; och så blir han lilla pipiga lillebror. Haha, alltså, han är verkligen en liten pip, så fort det inte blir som han vill eller som han tänkt sig så piper han. Är det riktigt riktigt illa, tex om han är sååååå trött då skriker han så högt så att man på riktigt måste använda öronproppar för att inte få tinnitus. Självklart uppfyller och tillfredsställer jag ju de behov han har, tex om han är trött så lägger jag ju honom så att han får sova. Men det kan ju vara när han ligger å skötbordet, när man tar på pyjamas som den där enorma tröttheten kommer för honom och då bara måste måste han sova NU, men då vill jag ju gärna få på honom pyjamasen innan så han slipper sova utan, och det är DÅ han kan gallskrika i högan sky. En annan grej han gör är tex då han vaknat från sin middagsvila, då ligger han i sängen och "gnyr" litegrann till man kommer och plockar upp honom. Då går världen helt plötsligt under när man kommer in till honom och ska ta upp honom ur sängen, när han får syn på en då blir han så ledsen skriker, men två sekunder innan han fick syn på en, då var det minsann inte så illa. Jag har skrivit det förr, han är en liten drama queen - världens sötaste och goaste drama queen som charmar brallorna av alla. 

Charmören, men det högst fluktuerande humöret.

Att sitta i knäet och "skumpa upp och ned" till "Prästens lilla kråka" är roligt, då skrattar han gärna, även när han får "åka flygplan i luften" eller då man blåser honom på magen så att det blir pruttljud - då bubblar skrattet fram. Men allra alla bäst, det är när storebror busar med honom, och skrattar eller sjunger för honom med rörelser - då skrattar Olle så innerligt, och Nils skrattar och så skrattar de båda två ännu mer tillsammans.

Babygym och att leka själv på mage är fortfarande bara roligt en liten stund. Sedan vill Olle göra något annat, helst bli buren på. De senaste veckorna har han mest legat där man lagt honom, dvs inte rullat från mage till rygg och tvärtom. Tidigare rullade han, iallafall från mage till rygg. Men så idag, så verkar det som att det börjar att lossna och han har rullat från rygg till mage flera gånger. Det spelar ingen roll om han ligger på mage eller rygg, dvs han har liksom inget "favorithåll", båda hållen funkar lika bra. Han vänder sig gärna till sidorna och ligger på sidan och leker med leksakerna som hänger i babygymmet, eller bara kollar läget vad alla andra gör.



Han har börjat att sitta lite själv. Han kan dock falla både åt sidorna och bakåt, och han sitter ännu liten som en liten "fällkniv" så det är en bit kvar innan han kan sitta ordentligt och sitta själv. Får han bara hålla en i handen när han sitter så är han superstadig. Att stoppa saker i munnen är poppis, i princip allt han får tag i med sin statiska händer (ja, precis allt som finns i närheten av hans händer liksom sugs in i dem som om handen och saken som dras till handen bestod utav två magneter) åker in i munnen. Han kan stoppa i nappen i munnen alldeles själv. Precis som sin storebror så har Olle en förkärlek för lappar, istället för leksakerna som hänger i babygymmet, så är det tvättråds-lappen som är det absolut bästa att ligga och pilla med i babygymmet. Att dra av sig strumporna, helst höger strumpan, är något han sysselsätter sig med flera gånger om dagen. Han kämpar länge länge och drar och drar tills strumpan åker av, och när foten är bar och strumpan i handen, ja, då åker den såklart in i munnen på en gång.

Han älskar när man sjunger för honom, då ler han stort. Han pratar mycket tillbaka till oss när vi pratar med honom, ännu är det mest ljud som kommer ur han söta mun, som tex "byyyh" och "byyyz", "djööö, "boo", "eeeh", "booooh", "aaah" och "uuh".

Måste måste bita på något.

Finns ingen leksak att stoppa i munnen, funkar fingrarna också bra. 

Vi har börjat få ännu bättre rutiner på precis allt. Tre gånger om dagen sover Olle middag, ca 30 minuter åt gången (vid 09-tiden, 12-tiden och 15-tiden och då sover han alltid i sin egen säng).  Han somnar vid 19-tiden på kvällen och vaknar vid 07-tiden på morgonen. Då startar vi morgonen med amning, sedan äter han igen vid 10-tiden, 13:30 ungefär och sedan 16-16:30 igen. Strax innan 19 får han en halv portion gröt och sedan kompletteringsammar jag till han somnar. När han somnat lägger jag över honom i hans säng och sedan sover han till 04 ungefär och då är det lite nattamning som gäller. Sedan sover han bredvid mig till han vaknar igen vid 07. 

Han får smakportioner nu för tiden, och jag har börjat att öka upp dem. Det är så svårt att få till det ihop med amningen bara tycker jag. Jag måste ge honom riktig mat innan amningen då han kräks så mycket annars, och det är lite krångligt att få ihop med allt annat. Han sväljer glatt allt man stoppar i hans mun och jag tror att det är gröt som är favoriten just nu. Hittills har han fått mjölkfri gröt, men den tog slut igår, så nu ska han prova vanlig gröt. Jag äter numera helt vanlig kost och Olle reagerar inte på den, så han verkar ju tåla mjölkprotein, vilket glädjer mig enormt! 

En glad liten lillebror, som drar och drar i sin strumpa.

1 kommentar:

  1. Vilket charmtroll han är och smilgroparna är ju helt fantastiska. Det här månadsinlägget var riktigt bra tycker jag. Jättebra beskrivet och jag kan riktigt föreställa mig er lilla drama queen, hehe. Snart blir han halvåring!
    Kram

    SvaraRadera