fredag 6 februari 2015

Besök hos BM

Nu på morgonen har jag varit på barnmorskebesök och lyssnat på hjärtljuden och mätt magen. När jag kom till Laila nu på morgonen var jag fastande då jag även skulle göra glukosbelastning idag. Då dricker man en sockerlösning, och väntar två timmar för att sedan ta blodsocker. Blodsockret kan sedan tala om ifall man har graviditetsdiabetes. Minns sedan sist att sockerlösningen smakar mindre bra, och visst kom jag ihåg rätt. Efter en stund blev jag lite illamående och när Laila sedan kom och hämtade mig för att ta blodsockret var jag småfnittrig och bara allmänt flummig.. Haha!

Alla värden såg bra ut idag; med bebisen, med mig och inte heller hade jag någon graviditetsdiabetes - skönt!



Hb: 120 g/l
Hjärtljud: 150 slag/minut
Sf-mått: 28 cm
Blodtryck: 120/65 mm/Hg
P-glukos: 5,9 mmol/l

2 kommentarer:

  1. Det är så himla konstigt att inte kontrollerna av gravida är likadana i hela Sverige utan att alla landsting får göra som de själva vill!

    Jag har aldrig fått göra en glukosbelastning viljesvag inte är ledsen över men ändå. I Mölndal tar de bara ett stick i fingret och kollar sockret vid varje besök. Tänk om de missar något då?

    Himla konstigt. Skönt att du klarade dig i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog med sjukvård överlag tyvärr, det är helt beroende på vilket landsting du får vården i. Det skiljer sig även från sjukhus till sjukhus, även om det är samma landsting. I vissa landsting får man tex göra KUB-test gratis oavsett ålder.

      Nä, jag var egentligen inte orolig för att jag skulle ha graviditetsdiabetes, men det är ju skönt att de kollar när de ändå är i gång :) Och ännu mer skönt att få det bekräftat att allt så bra ut. Jag tror att det område jag bor i kanske räknas som "högrisk-område" och att det är därför man gör det här. Men det är inget jag vet säkert, bara en gissning. Exemeplvis så har Nils varit hos tandläkaren tre, eller om det är fyra gånger redan, och då har han precis fyllt två år (han ska till tandläkaren igen om två veckor). Det beror på att vi bor i ett "högrisk-område" där befolkningen behöver mer information om hur man ska sköta sitt barns tänder, att man ska borsta dem morgon och kväll och inte ge söta drycker nattetid osv osv. Ganska självklart för mig, men tydligen inte lika självklart för alla ;)

      Radera