fredag 27 december 2013

Nils 1 år

Vårt älskade lilla hjärta blir idag ett år! Detta året har gått i rasande fart samtidigt som det känns så självklart att Nils finns i vårat liv, precis som att han alltid funnits med oss.      

Vårat lilla födelsedagsbarn!



Han har utvecklats till en självständig och orädd kille, alltid lika glad och busig, social och pratglad. Han är oerhört lättsam och väldigt snäll och går med på det mesta. Han tycker det är roligt att följa med vart man än går och tycker det mesta är spännande då han är nyfiken och gärna vill lära sig nya saker. Nils är en kärleksfull kille och älskar att kramas ofta och länge. Vill inte gärna sitta i knät, det finns så mycket att upptäcka så det har han absolut inte tid med. Han sitter inte stilla många sekunder, eller rättare sagt, han går alltid omkring och gör något eller pillar på något, det är väldigt sällan han sitter ner och gör något, och när han väl gör det så är det oftast någon pekbok han sitter ner och bläddrar i. Just pekböcker tycker han är intressanta och man ser hur han följer med blicken det man pekar på och berättar om. Frågar man honom vart olika saker i boken är pekar han till kanske 95% alltid rätt. Andra böcker än pekböcker är nog för avancerade så det har han inte tålamod att sitta i knät och lyssna på, däremot bläddrar han gärna själv i dem.

Aldrig stilla, ständigt på språng.

Det mest förekommande ordet just nu är "titta" som han säger helt korrekt. Ofta säger han "titta" i kombination med att han pekar på något, och säger han inte titta säger han ofta "dää" när han pekar. Mamma säger han inte så ofta, mer när han är trött. Pappa däremot, är ett ofta förekommande ord. Tidigare sa han "ba ba", men nu säger han ofast "pappa", även det helt korrekt. Frågar man honom vad kossan, katten, hästen och hunden säger svarar han på sitt eget sätt hur djurets läte låter. Säger alltid "taa" när han får något vilket betyder tack. När han kör runt med sina små bilar brummar han alltid, och frågar man honom hur bilen låter har han stenkoll även på det. Han säger ganska ofta "la la la la la" och har tyvärr även upptäckt att han kan gapa, nästan skrika, vilket han gör rakt ut och det ganska högt. Nils älskar sång och musik och gillar när man sjunger sånger eller ramsor för honom. Han kan alla rörelse till imse vimse spindel. Han kör fortfarande sin roliga min, särskilt när man är på stan; då flörtar han med alla tjejer genom att blunda.

Den roliga minen.

Nu för tiden går Nils hela tiden, han faller ganska ofta men reser sig på en gång och går vidare. Är han trött ser han berusad ut när han går och då har han även lätt att falla.

Säker på att gå, och de senaste dagar har han nästan börjat springa.

Han gillar att stoppa mindre föremål i större och har en oerhörd pricksäkerhet. Favoritleksaken just nu är en helt vanlig plastsked och platstallrik och detta ser man honom ständigt gå omkring med. Toaletten tycker han är spännande och lägger gärna ner det mesta i den, till hans mammas stora förtret.

Sked och tallrik - favoritleksaken just nu.
 
Mat i alla dess former slinker alltid ner, han har mycket god aptit. Han äter gröt till frukost vid 08 och mellanmål vid 10 som kan våra en frukt eller smörgås. Lunch äter han vid 12, och det är då är en barnmatsbruk. Vid 14-15 tiden äter han mellanmål igen och det är då ungefär samma som på förmidaggen; gröt, frukt eller smörgås. Klockan 17 äter han middag, och det är då en barnmatsburk igen. Till kvällsmat äter han alltid gröt och det gör han vid 19-tiden. Får han en sked försöker han äta själv, det går bra de två tre första skedarna sedan tröttnar han. Smörgås och mindre fruktbitar äter han helt själv. Oftast äter han fortfarande burkmat då han bara har två tänder (en tand i överkäken har precis spruckit igenom) så får han allt för stora bitar i munnen spottar han ut dem och vill inte äta mer. Det är ytterst sällan han kräker nu mera.

Roligt att äta själv.

Läggdags är vid 19:30 tiden. Då har vi tagit på pyjamasen vid 19-tiden, sedan äter han gröt och sedan borstar vi tänderna på honom. Vi sjunger vaggvisor för honom och säger god natt och går ut ur hans rum, han somnar sedan efter något minut. Han sover hela nätterna, men kanske varannan natt får man göra ett nappinstopp en gång per natt, men han sover fortfarande då och är alltså inte vaken, utan han gnyr i sömnen. På dagen sover  han middag i två till tre timmar efter lunchen vid 12-tiden.

Storlek 74 börjar bli smått och vi har därför köpt kläder i storlek 80 och faktiskt även storlek 86 till honom, men de sistnämnda är gigantiska stora på honom. Han har fortfarande storlek 4 på blöjorna men de är verkligen i minsta laget så nästa gång vi köper blöjor blir det storlek 5.

Favoritjulklappen från mormor och morfar; en bobbycar. När han sitter på den gör han "brumljud", precis så spom bilarna på vägen låter.

2 kommentarer:

  1. Grattis grattis grattis till fina lilla Nils på 1-årsdagen! Han ser så stor ut! Jag är imponerad av vad mycket han redan kan, han är typ 2-3 månader före Jack i utvecklingen trots att det bara skiljer 2 veckor. Gillar verkligen dina månadssummeringar för då vet jag vad vi har att vänta. Stor kram!
    -Jenny-
    jennyspysventil.wordpress.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket säger Nils :)
      Det är så roligt att höra att du uppskattar måndagssummeringarna. Jag har funderat på hur jag ska göra med dem nu när han fyllt ett år, och inte uppdatera varje månad. Ja, vi får se helt enkelt :)

      Kramar

      Radera