torsdag 26 mars 2015

Hallonbladste

För ett par dagar sedan började jag att dricka hallonbladste. Det är ett te som innehåller oxytocin (vilket väldigt kort och enkelt förklarat är ett "berörings-hormon" som fungerar avslappnande och rogivande) som kan förbereda kroppen på förlossningen och göra att man under förlossningen upplever mindre smärta och blöder mindre. Efter förlossningen kan det hjälpa livmodern att dra ihop sig, ge mindre avslag samt optimera amningen då det innehåller oxytocin (sen vet jag inte huruvida kroppen faktiskt tar upp oxytocinet, rent spontant känns det som att det borde tillföras i blodet för att kroppen ska kunna ta upp det, men det är mina egna spekulationer).  Det låter väl bra, eller hur! Man får själv bilda sig en uppfattning, om man tror på att hallonbladste skulle göra allt detta eller inte. Det är inte vetenskapligt bevisat om jag säger så. Jag väljer hur som helst att tro på det, om inte annat så skadar det ju inte att dricka tet, det är lite rogivande, så bara det är ju trivsamt. Däremot tror jag inte att det kan påverka så att förlossningen skulle starta i förtid. Kroppen måste vara redo för det och det är svårt att påverka tror jag. Min läkare på specialistmödravården säger att det enda som kan starta en förlossning tidigare är "färdknäppen", eftersom att prostaglandiner mjukar upp livmodertappet vilket i sig kan ge sammandragningar. MEN, såklart finns det ett men; livmodertappen måste vara mogen för att detta ska fungera. Är den inte det spelar det ingen roll hur mycket och hur många gånger man försöker.

Vill man tro på hallonbladstet så ska man börja dricka det först i vecka 35, då det kan göra att man för ökade sammandragningar vilket kan leda till att förlossningen startar i förtid. Sedan ska man dricka tre koppar om dagen fram till förlossningen och då såklart gärna efteråt.

Rent hallonbladsörtte, inga konstigheter här inte. 

Hallonbladsteet som jag köpt består av bara just hallonblad, det är alltså inget smaksatt tex svart eller rött te, utan ett örtte.  När man gör teet ska vattnet vara ca 80 grader varmt när man lägger i teet direkt i vattnet (dvs inte i någon teboll). Det ska vara ca 5 gram te i 2,5 dl vatten. Teet ska sedan dra i ca 10 minuter och därefter silas det bort. 

2 kommentarer:

  1. Mindre smärta vet jag inte och inte heller om förlossningen startade snabbare eftersom jag gick över båda gångerna och har druckit hallonbladste. Men jag har inte blött mycket, avslaget har varit okej och jag har återhämtat mig bra. Amningen har också funkat. Jag vet inte hur det hade varit utan teet men det skadade ju inte att dricka det.... (Fast jag körde med en såndär te-behållare du vet, vad heter det nu?!))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, drack du också det :)
      Jag drack det aldrig med Nils, så jag får utvärdera eventuell effekt sedan ;)

      Radera