måndag 25 januari 2016

Olle 9 månader

Det är inte många millisekunder som Olle är stilla nu för tiden. Han ålkryper fram precis överallt, ibland likt en pansarvagn över saker. Han "ålkryper" som sagt, han kryper alltså inte på knäna (som jag trodde att han började att göra för ca en månad sedan) utan ålar sig fram med armarna och puttar på med benen halvvägs upp på knäna, det ser precis ut som att han kryper som vanligt på knäna, men det är liksom halvt upp på knäna, väldigt svårt att förklara. Han klättrar på precis allt, och ställer sig upp och har de senaste dagarna även börjat att förflytta sig stående längs med möbler, han tar ett par steg med spikraka ben. Det är bara någon centimeter han för flyttar sig på benen, och bara då, aldrig när man håller honom i händerna så att han kan gå. Han reser sig mot alla lådor med leksaker i och sedan häver han sig upp och ibland även i leksakslådan.. Att stå upp är himla kul och försöker man att sätta honom ner på rumpan så är det svårt då han låser knäna och vägrar att böja på benen, likt en tennsoldat, haha.

Olle 9 månader.

Ger man honom två klossar slår han ihop dessa, om han inte hinner stoppa dem i munnen först. Han är duktig på att "ge-och-ta" saker och kan hålla på med det hur länge som helst. Han tittar efter saker när man pekar och säger tex "titta lampan" eller "där är pappa". Jag har börjat att läsa böcker för honom, men det är han inte särskilt intresserad utav än, men jag försöker med nån bok varje dag ändå. Han älskar att leka "tittut" och skrattar glatt och skulle kunna leka det hur länge som helst för det är ju såå roligt när mamma gömmer sig bakom typ en filt (eller bara bakom händerna) eller bakom en vägg och tittar fram. 



Olle älskar att spela xylofon. När man spelar för honom skiner han som en sol och så vill han ha pinnen och när han får den spelar han så försiktigt och fint och ler så lyckligt (sedan åker pinnen i munnen). Han tycker mycket om leksaker som har knappar som låter och spelar musik när man trycker på dem. 

Jag tycker att han pratar allt mer och mer. Säger mycket "brrrrrr" "ba ba ba ba" da da" "ma ma" men mest, så nu är det nog mest stavelser.

Stora idolen är fortfarande Nils och han tycker mycket om att känna honom i ansiktet och håret och att "prata" med honom när de sitter bredvid varandra i vagnen. Han vill gärna vara där Nils är och vissa stunder så interagerar de fint med varandra, andra stunder skriker Olle i högan sky bara Nils typ tittar på honom. 






Han är fortfarande lika glad i mat och äter allt han får. Frukt och fruktpureér är favoriten (kanske inte så konstigt eftersom det är sött). Han äter smörgås och fruktbitar själv. Får han en sked är han ganska duktig med att äta "själv". De första tuggorna går finfint, sedan är det som att han glömmer bort att han har en sked i handen och den lediga handen åker gärna ner i mattallriken. 

Sedan vi kom tillbaka från Stenungsund för ca tre veckor sedan så sover Olle i hans och Nils gemensamma rum. Det går hur bra som helst och efter att han ätit kvällsmat så sjunger vi ett par godnattsånger och så somnar han i famnen när man vaggar honom. Sedan kan han vakna kanske en, två eller ibland tre gånger nån timma efter att han somnat, men det är bara att stoppa in nappen och stryka honom på huvudet så somnar han om. Han sover i sin säng fram till ca 05-06, då vaknar han och så hämtar jag in honom till vår säng och så somnar han om till 07:30-08. De två senaste dagarna har han dock vaknat vid 06:30 och då varit pigg, så jag vet inte riktigt om han håller på att börja vakna tidigare. Egentligen är det nog ganska bra att han vaknar tidigare för då hinner han med en vila på förmiddagen. Det är dock extremt svårt att få honom att sova på eftermiddagen, han är såå trött, men så himla envis så det är faktiskt i princip omöjligt att få honom att sova, vilket medför att han är jättegnällig och trött sedan på kvällen. Oftast sover han ca 1 timme efter lunch, men det är lite beroende på när han vaknar på mornarna. Men vi får se vad som händer, om han nu börjar att vakna tidigare på mornarna. 



2 kommentarer:

  1. Det är så kul när de blir mer personlighet och när de utvecklas och vill vara med samtidigt som de blir rätt jobbiga också och man måste passa hela tiden. (I alla fall tycker jag det.) har han raka armar nör han "kryper" eller böjda? Tim ålkröp som en militär länge innan han började krypa på riktigt.
    9 månader. Redan!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man märker verkligen hans personlighet mer och mer nu. Han är så glad mest hela tiden, antar att det är den åldern nu :) Sedan, när de fyller två - då börjar helvetet ;) Hahaha, skämt åsido :)

      Jag har inte tänkt på om han har rakar armar eller inte, får kolla det imorgon när han vaknar :)

      Kramar

      Radera