söndag 25 oktober 2015

Olle 6 månader

Ett halvår, Olle är redan ett halvt år gammal, 6 månader.. Vad hände? Vart tog dessa 6 månader vägen..? Känns ju som att det var typ två månader sedan han föddes. Nu har han blivit så där go igen! Det var ju några kämpiga veckor då han skrek och var missnöjd mest hela tiden. Ingen förutom jag (och Micke) kunde bära honom. Så fort han kom i någon annans famn började han tokgråta och tårarna sprutade. Men nu är han glad mest hela tiden och det spelar absolut ingen roll i vems famn han är, så länge den som bär honom går omkring - att stå stilla är inte riktigt lika poppis. Jag tror att det lossnade för ca två veckor sedan, då han lärde sig att rulla från mage till rygg och tvärtom på ett mer effektiv sätt, plus att han lärde sig att förflytta sig lite grann. Kanske var han frustrerad för att han inte kunde rulla och förflytta sig? Nu rullar han runt runt runt och han tar sig någon meter framåt, bakåt och åt sidorna. Han ligger med andra ord inte stilla längre och han har börjat förflytta sig så smått. De senaste dagarna har han börjat att lägga sig på sidan och lägga all vikt på ena benet och så ligger han så och balanserar och det ser såå gulligt ut! Det är nog kryp på gång tror jag!

Att ligga på lekmattan och upptäcka allt man kan dra i eller stoppa i munnen är favoriten just nu. Alla tvättrådslappar på leksaker är enligt Olle heelt fantastiskt (det tyckte även Nils i den åldern). Att ligga i babygymet funkar också bra. Man märker att han blivit äldre och tycker att det är mer roligt att "sysselsätta sig själv".

Olle 6 månader.


Maten rullar på och han älskar mat och att äta, han sväljer gladeligen allt han får. Just nu äter han ca 1/4-1/3 barnmatsburk två gånger om dagen, och då kompletteringsammar jag alltid efteråt. Till kvällen äter han nästan en hel portion gröt och därefter ammar jag igen. Mellan dessa tre måltider ammar jag honom, så han äter klockan 04-06 nån gång, sedan någon gång mellan 10-11 och då är det barmat + amning. Vid 14-tiden äter han igen och sedan vid 17-tiden och då är det återigen barnmat och amning och sedan avslutar vi dagen vid 19 med gröt och amning. Sedan sover han hela natten fram till någon gång mellan 04-06. Han vaknar faktiskt aldrig för napp-instopp, vaknar han så vill han äta, men det gör han ju oftast inte fören tidigt tidigt på morgonen och beroende på hur tidigt det är så somnar han oftast om och vaknar sedan vid 07 tiden och då går vi upp. På dagen sover han ca 30 minuter vid 09, 12 och 15. Nu när vi varit i Stenungsund har han sovit ute i vagnen, och då har han somnat spontan. Hemma i Malmö var man vagga honom till sömns och då sover han sedan i sin säng i vårat sovrum.

Han har nu storlek 68 i kläder och storlek 3 på blöjor. Jag tror att han har vuxit en hel del på längden, för han ser så himla lång ut och när jag bär på honom så är det inte längre någon liten bebis, utan en ganska stor bebis.





Olle är som sagt en glad kille nu igen. Så fort han får se att man tittar och pratar med en så ler han som den starkaste solen på hela himlavalvet. Han älskar fortfarande att flirta med alla han får syn på, särskilt kvinnor. Han pratar mycket, men det gör han mest när han grejar med sina leksaker. Han älskar att titta och observera vad alla gör, särskilt Nils. När man bär på honom så är han som en liten kålmask och vrider och vänder på sig för att se så bra som möjligt. Han sträcker sig efter precis allt och det är som att hans händer som sitter på resår-armarna är statiska och att allt som finns i närheten liksom dras till de små knubbiga händerna. Så fort han får tag på något åker det direkt in i munnen.

Sedan ett par dagar tillbaka kan Olle sitta själv, särskilt om han har något intressant framför sig, och gärna något som han kan hålla i. Är underlaget mjuk sitter han bäst, tror att han känner sig mer säker då. Man måste ju givetvis vara på sin vakt, det är inte som att man kan lämna honom, för han kan trilla bakåt. Han kan vika sig med vilje, så att han hamnar på mage.

1 kommentar: