tisdag 27 maj 2014

Nils 17 månader

Det är mycket nya ord just nu. Nils härmar det vi säger. Han säger ofta "tika tika tika" och "bulle bulle bull". Nils heter numera inte "Le" utan "Nii".Det mest populära att prata om är olika kroppsdelar. Vi frågar honom var huvudet, öronen, ögonen, näsan, munnen, magen, naveln, armarna, händerna, benen och fötterna är och han pekar. Han kan säga öra ("öja"), arm ("AAm") och hand ("and"). Han tycker också att det är roligt att peka på sig själv när man frågar var mössa, hjälmen, tröjan, jackan, vantarna, byxorna, skorna och stövlarna ska vara. Ofta säger han "titta" och pekar på sig själv och då vill han veta vad just den kroppsdelen heter. Han gillar att peka ut kroppsdelar på Micke och mig också, särskilt armen, öronen och naveln. Det mest frekventa han säger är "titta där" och det säger han typ tusen gånger om dagen samtidigt som han pekar på något.

Nils 17 månader.

Att sjunga är fortfarnade roligt och nu kan han faktiskt sjunga själv. Han sjunger "voov voov vov vov vov vov vov vov vov" till "Har du sett min lilla hund" och han sjunger verkligen melodin precis rätt! Att göra rörelser till sångerna gillar han också väldigt mycket och ofta är det han som visar oss att han vill att vi ska sjunga för honom så att han kan göra rörelserna.

Att läsa pekböcker tycker han är roligt, men bara en liten stund. Han sitter ofta själv och bläddrar i sina böcker, då pratar han även högt för sig själv, säger vad det är han ser och pekar på det.

Favoritleksaker just nu är sångboken (still going strong), Bobby car:en, Old Mc Donald-bonden och hans traktor med djur, brio-clownen och nu även bilar som han kör i typ 2 sekunder innan han tröttnar.

Nils väljer sånger med stor omsorg och dansar sedan för kund och fosterland.

"BRUUM"

Han har lärt sig att klättra upp i soffan och även på stolar och därmed tyvärr även köksbordet.

Klättrar upp i soffan.

Att gå på dagis går fortfarande precis lika bra och han verkar verkligen att trivas! Han älskar att vara utomhus och greja. Leka i sandlådan, plocka stora (hans mått mätt) stenar och pinnar och att springa. Ofta är vi i Folkets park där det finns flera olika aktiviteter som han tycker om.


Det går fortfarande sådär med maten. Han har inte den största aptiten direkt. Han äter all mat själv men ofta slutar det med att vi hjälper honom annars får han inte i sig mycket alls. Det går bättre och bättre för honom att äta vanlig mat och nu mera är det mest av bekvämlighet och lathet som han får burkmat. 

Han sover fortfarande minst två timmar på dagen. Går och lägger sig  vid 19:30 (men som aldrig på en gång) och vaknar mellan 05:30 och 06:30. Han sover för det mesta hela nätterna utan att vakna en enda gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar