torsdag 27 november 2014

Nils 23 månader

 Det är otroligt roligt att följa Nils i hans utveckling just nu. Han är väldigt charmig och rolig och man får sig dagligen ett gäng goa skratt av något han säger eller gör. Han fortsätter att utveckla sitt språk och nu konverserar han verkligen med oss och pratar alltid i meningar. Han härmar fortfarande typ allt man säger och han är som vår egna lilla papegoja. Om man frågar honom vart lampan är så pekar han inte bara och säger "där" utan han pekar och säger "där uppe". För någon vecka sedan då vi var hemma hos Elvin sa Nils när vi kom nära deras lägenhet "Här bor Elvin" "Där borta!" och pekade mot deras ytterdörr. Han säger "ser du" till allting han ser, tex "ser du bussen?" "ser du fågeln?". Han böjer ord som tex då vi var på Lagerhaus och där var en förpackning med ankor, så jag till honom "titta ankan" då svarade han "ankor" i plural, eftersom de var just flera ankor. Orden förfinas också, förut kunde han exepemlvis säga "buff" till buss men nu säger han istället buss korrekt med s istället för f, han kunde även säga tex "tatt" istället för "katt" men nu säger han även katt korrekt. Sångeriet fortsätter precis som tidigare och nu säger han till oss vilken sång vi ska sjunga till honom och så sjunger vi tillsammans hela sångerna.

Nils 23 månader.

Vredesutbrotten är mycket färre och de kommer i princip bara de dagar han gått länge på förskolan. Men nu har vi lärt oss att upptäcka utbrotten i tid och liksom parera och avleda bort dem innan de hinner bryta ut. Vissa saker som Nils vet att han inte får göra gör han faktiskt inte heller. Förut ville han ha mobiltelefonen hela tiden så fort han bara såg den och blev superarg när man tog den ifrån honom. Numera kommer han med mobilen om han nu hittar den och når den, och så ger han den till en och säger "vassegod" och blir inte arg överhuvudtaget. Nu förstår han bättre varför han inte får eller får göra vissa saker som tex om han vill ha russin och de är slut, då förstår han när man berättar för honom att russinen är slut att han faktiskt inte kan få några eftersom det inte finns några russin hemma. 


Man märker att han vill göra mycket själv, och han blir nästan ledsen om han inte får ta av sig sin blöja själv. Då säger han "Nissemannen kan fälv!". Just det där att kan kallar sig själv för "Nissemannen" är så gulligt så jag nästan där han han säger så. Eftersom han gärna vill göra typ allt själv så äter han numera helt självständigt och han blir arg om man försöker hjälpa honom. Han hjälper hjärna till om man städer, hänger tvätt osv. Vill gärna göra likadant som Micke och mig. 

Han kan roa sig själv på ett helt annat sätt nu och kan sitta stilla en stund och pyssla med något. Tex rita, lägga pussel, bläddra i böcker, bygga duplo eller köra bilar.



Sömnen är precis som tidigare. Han somnar vid 19:30- 20 och sover till 90% hela nätterna utan ett enda uppvak och skulle han vakna så somnar han till 99% alltid om själv utan att man behöver gå in till honom. På mornarna vaknar han vid 06:30-07 och då kommer han alltid in till vår säng och lägger sig under mitt eller Mickes täcke och sedan vill han mysa. Han kan ligga så kanske en halvtimma och sedan tröttnar han och vill gå upp. På dagarna sover han middag ca två timmar.

2 kommentarer:

  1. Nissemannen, nu dör jag också, herreguuuuud så gulligt! Det är så himla sjukt att han pratar så mycket och Jack ingenting. Att utvecklingen kan vara så olika. Tycker att det är en himla tur att J är född i jan så att han hinner utvecklas och det gör ju inget alls att Nils är född i dec eftersom han är så duktig om du fattr hur jag menar?
    Skönt att han sover så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, eller hur är det gulligt!
      De säger på förskolan att han är tidig med att prata, särskilt eftersom han böjer ord osv. Jag förstår precis hur du menar, för det var min största rädsla när jag var gravid med honom; att han skulle födas i december och alltid vara ett år efter alla andra... Så jag hoppas att det håller i sig att han är lite tidigare med sånt.

      Radera