torsdag 12 juli 2012

Vecka 17

Herregud vad fort tiden igår! Idag går jag in i vecka 17, kan inte fatta det... Tre veckor kvar så har jag gått halva tiden, vart tog tiden vägen? Det är fortfarande lite så att jag inte riktigt tagit in att jag är gravid. Tror det beror på att jag mår så bra som jag gör och att det knappt syns något på mig när jag har kläder på mig. De närmaste runt omkring oss vet att vi ska ha barn, så det är ingen hemlighet längre vilket är riktigt roligt! Micke och jag tittar på andra bebisar och ler, drömmer oss bort. Han är otroligt gullig mot mig och han var så stolt när han berättade för sin mormor att han skulle bli pappa.

Kroppen: På morgonen går det knappt att se att jag är gravid, på kvällarna däremot sväller ju upp och ser gravid ut. Känner mig ofta svullen och orolig i magen på eftermiddag och kväll också, antar att det beror på de hormoner som gör tarmarna långsamma.

Har fått fula pigmentförändringar på överläppen och på kinderna trots att jag använde spf 50 i ansiktet under kryssningen.
Vikt: 56,2 kg (+1kg)

Trötthet: Är mindre trött nu jämfört med för en månad sen. Är dock fortfarande mer trött än jag är i vanliga fall. Sömn är min bästa vän ;) Går upp och kissar 2 gånger per natt ungefär, men det stör inte min sömn då jag somnar om på en gång.

Motion: Fick tyvärr sluta springa i vecka 15 då det gjorde alldeles för ont.. Tycker det känns riktigt trist då jag älskar att springa. Nu powerwalkar jag istället och det går super!

Mat: Fortfarande inget illamående, fantastiskt skönt! Tycker att frukt och grönsaker är det absolut godaste att äta. Grillad mat går inte alls, lukten av grillat är värst.

Bebis: Jag ligger på kvällarna och undrar om det är tarmarna eller bebisen jag känner. Det känns ungefär som en fisk som bubblar ut vatten ur munnen som sedan stiger upp till ytan - svårt att förklara. Antar att det är tarmarna som spelar mig ett spratt.

Övrigt: Undrar om det verkligen är någon där inne eftersom det knappt syns och jag knappt gått upp ett kilo i vikt. Längtar till rutin ultraljudet i slutet på juli.

Vecka 16 + 0.


Vecka 17

Vanligtvis har man nu gått upp mellan två och fem kilo. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna.Fostret börjar nu få mer barnlika proportioner. Kroppen växer fort och växer ikapp huvudet. Längden är ungefär 18 centimeter och vikten ungefär 180 gram. På huvudet och ögonbrynen har hårrötterna börjat växa och bli grövre.

Fostret lagrar in så kallat brunt fett i kroppen. Det bruna fettet hjälper barnet att hålla sig varmt efter födelsen. En del av det försvinner så småningom. Nu börjar också fosterfett att bildas av körtlar i huden. Fosterfettet ligger som ett skyddande lager på den ömtåliga huden, så att den inte blöts upp av fostervattnet.
Text och bild lånade från 1177.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar