söndag 29 juni 2014

Nils 1,5 år

Det känns som det var igår Nils fyllde ett år. Tiden går i ett rasande tempo och Nils har nu blivit 1,5 år. Den här åldern är så himla rolig! Det händer mycket och han lär sig ständigt nya saker. Varje dag kommer det något nytt ord och han härmar det mesta man säger. Förut tyckte han det var roligt att härma djurens läten, nu tycker han att det är roligare att uttala själva djurordet istället. "Häätt" är häst, "grrrri" är gris osv. Han tycker fortfarande att det är roande att peka ut olika kroppsdelar och han vill nu även gärna uttala kroppsdelarna. "Öjja" är öra, "ögga" är öga, "MU" är mun, "aam" är arm osv.

Jag har laddat ner en app till mobilen med en pekbok. Det är en röst som frågar tex "vart är skorna" och då finns det fyra olika alternativ att välja på. Svarar man rätt så förstoras tex skobilden och upp rösten upprepar "skor". I början kunde Nils inte så många ord  men efter kanske två dagar så kunde han alla. Och det är inte bara skor, boll, anka osv utan det är svåra ord som tex saxofon, violin, älg osv. Det är heller inte exakt samma bild varje gång men han är ändå en riktig fena på mobil-pekboken och kan verkligen alla orden.

Som person är han snäll (kanske ibland lite väl snäll, exempelvis gör det honom inget om någon i hans ålder kommer och tar just den leksaken han har i handen, han märker typ inte det utan tar bara en annan leksak), glad och munter, envis, dåligt tålamod (när det inte riktigt blir som han tänkt sig blir han såå ledsen och lägger sig ibland raklång på golvet och gråter), försiktig (särskilt när det gäller nya saker och aktiviteter) och väldigt social och kärleksfull.

Vår fina 1,5 åring!

Söta, kloka, envisa unge.

Pekbok på mobilen.

Djup koncentration.

Att leka kurragömma och tittut med olika saker han kan dra över huvudet (allra helst snuttefilten) tycker Nils är roligt. Ibland gömmer han sig till och med i gardinerna.. 


Leka gömme är roligt!

Tittut!

Mycket fart och fläkt - inte en lugn stund.

Att bädda och gosa in sig med kuddar och gosedjur är mysigt. Ofta går han till sin säng och tar sin snuttefilt och sin apa och lägger i sin gåvagn och så kör han omkring med dem i vagnen. 

Bädda och gosa.

På 1,5 års kontrollen nu i veckan var Nils 79 cm lång och vägde 11690 gram. Storlek 80 börjar nu bli för litet, men det gör inte så mycket för han har inte så mycket kläder i just storlek 80 då vi mest köpt storlek 86 till honom. I blöjor har han storlek 5.

Köra bil.

Ibland när jag lagar mat får Nils stå på en pall vid diskbänken och leka med vatten. DET är roligt, riktigt roligt. Han skulle kunna stå så i timmar om ha fick. Efteråt har han alltid russinfingrar.

Russinfingrar i da making.

Att få vara utomhus är en riktig hit och egentligen spelar det inte så stor roll vad vi gör när vi är utomhus. Huvudsaken är att han får vara utomhus och då gillar han framförallt att gräva i sandlådan.

Gräva sand.

Läggningarna går allt lättare och Nils somnar numera snabbare. Vi lägger honom vid 19:30-tiden. Först sjunger vi godnatt-visa och då lägger han armarna runt ens hals och kramas hårt, dessutom lägger han sitt huvud tungt mot ens axel och riktigt gosar in sig. Efter ett par visor lägger vi honom i sängen och säger godnatt. När han väl ligger i sin säng spelar han i sin speldosa som han fått av Emelie och Emma och sedan somnar han nöjt efter kanske 5-10 minuter. Sedan sover han oftast sig igenom hela nätterna. Vi har börjat begränsa hans middagsvila till 1-2 timmar (istället för 3) vilket gör att ibland sover längre på mornarna. Oftast vaknar han 06:30.

Att äta mat går lite upp och ner fortfarande. Men en sak är iallafall säker; han vill absolut inte äta burkmat längre. Han vill äta samma sak som Micke och mig. Därför får han alltid samma mat som det Micke och jag äter. När Nils börjar bli mätt har han börjat med en ny tråkigt trotsig ovana, han kastar maten på golvet och säger "BAM" och han små ögon glittrar likt små djävulsögon. Det spelar ingen roll på vilket sätt man talar om att han inte får kasta mat på golvet för han lyssnar inte. Eller mest tror jag nog att han helt ärligt inte riktigt förstår då vi bli arga på honom, för då skrattar han bara. Ordet nej och inte förstår han ju, men han fortsätter att kasta sin mat på golvet ändå. Istället föra tjata och säga nej och få dålig stämning har vi därför börjat bryta helt och kanske frågar var lampan är, frågar om han är törstig och vill dricka etc, dvs så att han glömmer bort vad han precis gjorde. 

2 kommentarer:

  1. Nämen... Jag som kommenterade för flera dagar sedan. Trodde jag... Jaja, vad skrev jag nu igen?
    Grattis Nils. Helt helt sjukt eftersom jag minns när du var gravid som om det vore igår. Vart tar tiden vägen. Jag känner så väl igen vissa grejer i dina månadssummeringar, typ slänga sig på golvet och gråta och leka tittut. Annars är Nils lite snabbare i utvecklingen än Jack så då vet jag istället vad jag har att se fram emot.
    Du är verkligen ute och svirar. Själv är jag lite för bekväm och trött av mig tyvärr, men kul att du verkar ha så kul. Både när du går ut och med dina kollegor...
    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, haha, vart TAR tiden vägen..?! Tänk att de blivit så stora våra fina pojkar.

      Hade det varit för ett år sedan hade inte jag heller orkat eller haft någon lust att gå ut, men nu känner jag verkligen för det :) Kan också ha att göra med att det är sommar och fint väder så att man får "passa på".

      Radera