onsdag 2 december 2015

1:a december

Herregud vad fort tiden går, det är redan december och snart jul och julafton. Jag älskar julen, så inte mig emot! Förr älskade jag att julpynta och lyssna på julmusik och baka lussekatter och lussebullar och alldeles för mycket julgodis. Nu har jag inte riktigt tid för något bak eller särskilt mycket pyssel, men julmusik går alltid att lyssna på.

Nils har fått två julkalendrar för att "räkna ner dagarna till julafton". Han minns nog inte julafton förra året eftersom han då skulle fylla två år (tre dagar efter julafton) plus att han faktiskt var ganska sjuk just då. Men han pratar om jul, och jultomten. Och jag pratar mycket om julen och julafton och hur mysigt det är och vad som händer då. Som sagt så har han fått två julkalendrar; den ena är tv-julkalender-kalendern och den fick han av sin snälla farmor och den andra är en PIXI julkalender med en PIXI-bok i varje lucka. Igår satte jag på årets julkalender på datorn (eftersom vi missade att se det på morgonen och jag inte orkade vänta till kvällen när det sändes igen) och hämtade Nils och berättade att det var ett avsnitt varje dag fram till jul och att man öppnade en lucka i kalendern efter varje avsnitt. Nils var dock inte särskilt imponerad över julkalender på tv, och det förstår jag, det känns snarare som en fakta/dokumentärserie framför en vanlig klassisk julkalender, så han gick därifrån, haha. Jag uppskattade årets julkalender desto mer, men hade ändå önskat att det var en "vanlig" julkalender som det brukar vara. Hur som helst så öppnade vi luckorna, men han tyckte inte det var sådär vidare superduper roligt. PIXI-kalendern tyckte han mer om och han gillade att vi satt tillsammans och läste just den bok som var i dagens lucka. Så fortsättningsvis får han öppna PIXI-kalendern på kvällen och så läser vi den bok som är i luckan som godnattsaga, och det var han supernöjd med.

Egentligen hade jag tänkt att han bara skulle ha en kalender, en "vanlig" (typ tv-julkalender-kalendern som Marianne gav honom) och inte en kalender med en "present" i varje dag. Dels för att han redan har så mycket saker, och dels för att jag tycker det är onödigt att ge en sak varje dag fram till julafton och sedan ge ännu mer på själva julafton, plus att jag inte orkade lägga ner massa arbete på att lete efter 24 små saker att slå in osv. Men så av en slump kom jag över PIXI-kalendern, och böcker är ju alltid uppskattat av alla i hela familjen, så då köpte jag den. Det är jag lite extra glad över nu då årets tv-julkalender inte uppskattades utav Nils vilket jag antar gör att han inte riktigt förstår tv-julkalander-kalendern och därmed inte tyckte att den var särskilt rolig.



4 kommentarer:

  1. Jag hade tänkt att vi skulle se tv-julkalendern varje kväll men såg flera besvikna kommentarer efter morgonsändningen så då la jag ner planen. Det får bli nästa år!

    Är inte heller mucket för kalendrar som man får något i egentligen. Jack har också mycket leksaker och jag har absolut inte tid, fantasi eller lust att fixa en egen. Men brio-kalendern som han fick av mormor och morfar är ändå fin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Årets julkalender känns som att den kommer uppskattas mer utav vuxna. Jag hade personligen hellre sett att de gjort julkalendern som en historie-serie som de sände för barn nu i juletid och att det funnit en "vanlig" julkalender :)

      Radera
  2. .villen smart kalender! Den verkade ju jätte bra! En liten present varje dag men som ändå ger något mer än just bara saker. En mysig lässtund tillsammans på kvällen som du säger 😄👍

    Tycker det är tråkigt att julkalendern fått så dålig kritik detta året. Kan hålla med om att den känns lite som en dokumentär och inte en riktig julkalender. Men jag tror den kommer växa. Den kanske passar äldre barn. Jag kan tänka mina syskonbarn kan tycka den är intressant som går i skolan.
    Men det är väl så, det kan inte passa alla jämt.
    Jag ser iaf fram emot den. 😂 tycker det är super intressant att se hur de hade det förr. Speciellt då jag hatade historia i skolan kan behöva lära mig ett och annat nu 😉😉😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är verkligen toppen, och framförallt så uppskattar Nils den något enormt :)

      Ja, den har fått dålig kritik, den har den. Delvis kan jag förstå det eftersom jag antar att de flesta hade velat ha en "vanlig" julkalender, så även jag. Men jag tycker om historieätarna och därför även denna julkalender. MEN, jag hade ändå tyckt att det var bättre med en vanlig, men vanlig handling och julig stämning osv :) Som jag skrev ovan tycker jag att man istället kunde sänt den som en serie för barn nu i jul, för det är ju oerhört lärorikt precis som du skriver, men enligt mig är det ingen julkalender.

      Radera