onsdag 17 april 2013

Sömn

Här hemma lider vi av kronisk sömnbrist. Det är väl kanske egentligen inte så farligt om man jämför med hur andra föräldrar med små bebisar har det. Nils somnar vid 19-20 tiden efter att ha ätit, sedan vill han äta igen vid 01-02 tiden och sedan igen vid 04-05 och så har han i princip alltid gjort fram till nu. Den senaste tiden har han efter 01-02 målet börjat att störa oss i vår nattsömn. Exempelvis ligger han och gnyr, spottar ut nappen och gnäller därför ännu mer. Ibland ligger han och låter utan att han egentligen vill någonting. Jag kan stoppa i den där jädra nappen otaliga gånger innan han somnar (eller så är det jag som somnar först av ren utmattning). Sen håller han på och låter och låter och låter (han är inte ledsen eller så men han liksom ligger och gruffar) fram till klockan 04-05 då han vill äta igen, sen somnar han, oftast bredvid mig eftersom jag då är så sinnessjukt trött att jag somnar när han äter och börjar låta igen vid 06-tiden.

Förr förra veckan hade vi på försök att få bort 04-05-målet eftersom det då oftast bara gått 2 timmar sedan han åt innan och han då inte borde vara hungrig utan kanske mer ute efter närhet och trygghet, det trodde i alla fall vår BVC-sköterska. Hon föreslog därför att jag verkligen skulle tvinga mig själv och Nils inte somna under 01-02 målet - för att han skulle bli så mätt som möjligt och därmed inte bli hungrig vid 04 (om det nu var det han var). Problemet var bara att vid 04-05 SKULLE han bara ha mat, det fanns INGET som kunde trösta en supergråtande Nils förutom just mat. Däremot kunde han somna om i sängen UTAN mat vid 01-02, så då kanske han inte var ås hungrig vid den tiden, jag vet inte... Sen slutade vi med att försöka få honom att somna om eftersom han verkligen ville äta. Nu har liksom hela nattsömnen blivit konstig för alla tre, Micke är supertrött på jobbet och jag går här hemma och är helt utmattad. Och Nils, visst sover han på nätterna men det känns som han är mer vaken och störig än vad han är tyst och sover.

Som jag skrev längre upp är jag fullt medveten om att andra har det mycket värre med nattsömnen och får sova betydligt mindre än oss, men jag är så oerhört beroende av att få en god natts sömn att jag nu för tiden mest går omkring i en grå dimma. Jag är grinig och orkeslös, har Sveriges kortaste tålamod och minsta grej som går fel gör att det känns som att hela världen är emot mig, jag är matt matt matt och otroligt trött och det känns nästan som jag håller på att bli deprimerad. Det har gått så långt att jag inte kan somna på kvällarna, för vetskapen om att jag snart blir väckt ger mig ångest. Hela grejen med nätter och sömn har bara blivit en ond cirkel... Att jag dessutom sovit dåligt sedan de sista veckorna av graviditeten gör väl kanske inte saken bättre heller. Så all cred till de som har bebisar som inte sover alls etc - jag hade aldrig fixat det!

Mitt älskade lilla hjärta som lever rövare på nätterna.

11 kommentarer:

  1. Usch vad jobbigt! Men du! Jämför dig inte med andra att många har det värre än nu! Du är du och du har dina behov och bara dig själv att jämföra med. Finns alltid någon som har det värre men så kan man inte gå runt och tänka! Och kan tänka mig tankarna blir värre som de alltid blir när man inte får sova. Du får också lov att "klaga" lite, annars går man under!
    Hoppas det vänder snart!
    Jag är också en person som behöver min sömn. Annars är jag som en zombie! Men efter några veckor vänjer man sig vid sämre sömn. Och det är ju säkert så med dig med! Ni har sovit hyfsat ett tag och nu ändras det. Klart man blir trött! Det kommer nog ge med sig efter ett tag. Försök ta lite vila på dan då när Nils sover så får du lite vila iaf även om du inte kan somna.
    Lycka till! Kram!!!!

    SvaraRadera
  2. Jobbigt. Hoppas att det vänder någon gång snart. Själv är jag på väg hem, efter att ha jobbat på sjukhuset. O jag är helt slut! Varit fullt upp från när jag började, vid 13. Mina ben är så trötta nu! Ska bli skönt med sömn!
    Omtänksamma kramar till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såna arbetspass kan vara både jobbiga och roliga, hoppas det var ett roligt pass även om du blev trött :)
      Kram

      Radera
    2. Det var roligt, även om det var mkt hela tiden. Söta o tacksamma patienter, gör att känns bra ;)

      Radera
  3. Testa att varannan kväll somna samtidigt som honom. Då borde ni få in 5-6 timmar innan han vaknar. Det känns jttetrist kanske, men ni kommer bli koko annars!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde vi verkligen göra! Känns så trist bara då det är enda tiden jag och Micke har tillsammans - men att göra det varannan kväll tycker jag var en bra idé. Tack för tipset!

      Radera
  4. Åh, vad jag känner igen mig i det du skriver! Jack vill ha mat var 3-4 timme under natten, oftast var 4:e timme och det kan jag leva med. Men han har också börjat knorra och krumbukta sig mellan matningarna. Han gnyr, han vill ha napp, han krafsar med händerna i ansiktet, han bökar, han stånkar och är bara jobbig. Det som räddar mig är att han faktiskt sover lite lugnare mellan halv sju och halv nio på morgonen. Då brukar jag få någon timme och den gör underverk. Och jag håller med om att man inte vill klaga, för det är ju inte superilla, men det är ju inte bra heller.
    Jenny
    Migochmittliv.wordpress.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så jobbigt :( Men skönt ändå att du får de där minuterna på morgonen :)
      Antar att det bara är att stå ute liksom.. Men jag funderar lite på att prova att ge ersättning på kvällen istället för att amma och se ifall han klarar sig längre på det..
      Styrkekramar till dig

      Radera
  5. Astrid har sovit ganska bra redan från början men vi har haft perioder som liknar det du beskriver. Oftast 1-2 veckor åt gången och sen har det stabiliserat sig igen. Hoppas att det är så med Nils också, att det är en övergående fas alltså. Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna för att det bara är en fas!
      Vi måste ses snart :)
      KRAMAR

      Radera