lördag 27 april 2013

Nils fyra månader

Min stora lilla prins blir fyra månader idag!

 
 
De senaste veckorna har han växt jättemycket på längden, tidigare var han som en söt liten köttbulle, men nu ser han lite "proportionerlig" ut och har nu storlek 62 i kläder och 3 i blöjor. Han har även växt mycket utvecklingsmässigt. Han ska greppa och ta tag i allt som går att ta i. Sin napp tar han i med pincettgrepp och kan själv stoppa in nappen i munnen. Ger man honom nappen kan han roa sig med den själv under lång tid, in och ut ur munnen, titta på den och en sväng in i munnen igen, hela tiden med pincettgrepp. På nätterna ligger han och håller i nappen, men då med hela handen om den.

Nätterna fungerar sådär nu för tiden och Nils håller oss vakna rätt mycket. Det är inte bara det att han vill äta utan han låter en massa och spottar ut nappen så man måste stoppa tillbaka den osv, ofast är han inte vaken när han gör detta. Den senaste veckan har vi därför provat att ge ersättning efter kvällsamningen för att se ifall han kan sova längre än till 01 då han brukar vakna för att äta sitt första nattmål. Vissa nätter har gått bra (då har han inte ätit fören 04) och vissa sämre, måste nog ge det längre tid för att kunna bedöma om det fungerar eller ej.

På dagen sover han två gånger. Första gången är tidigt på förmiddagen (gärna om vi är ute med vagnen) och andra gången redan efter lunch. Jag försöker senarelägga hans sömn på dagen då han alltid vid 17-tiden blir grining pga trötthet. Han skulle nog gärna gå och lägga sig för natten vid 18-tiden, men det tycker jag är lite tidigt eftersom det han då vaknar innan 07 på morgonen. Som det är nu somnar han vid 19 i sin egen säng och vaknar vid 07 (ofast i vår säng bredvid mig för att jag somnat när han ammat).

Släpper som sagt helst inte taget om sin napp ;)

 
Nu mer är det ingen konst att ligga på mage, hittade honom på mage bredvid  mig i sängen häromdagen. Där låg han och snackade med sin randiga filt - hur glad som helst trots mageläge! Att snacka är bland det bästa han vet, så fort han får syn på nån att prata med håller han låda. Det är mest "agy" och "agö" men de senaste dagarna även "A buhhbuhh buuuh". Han är väldigt social och älskar att få vara med i allt man gör! Det allra roligaste han vet är när pappa gör pruttljud och demonstrativt tar i med hela kroppen och böjer ihop sig - då skrik-skrattar Nils av enorm glädje!  
 
Nils kan rulla från mage till rygg och nu även rygg till mage. Det är inte jätteofta det händer, men det händer.
 
Att utforska världen från magen är riktigt spännande nu för tiden!
 
 Jag vet inte om han håller på att få tänder för ALLT ska in i munnen och han biter hårt och vissa dagar är lite mer gnälliga än andra. Dessutom spottar han ut massa saliv gärna mest hela tiden. För det mesta har Nils alltid någonting i munnen, sin egen hand, mammas finger eller någon leksak, eller dregglisen han har kring halsen.

Mums med hand!
 
Mammas fingrar är riktigt bra att bita hårt i.
 
Nacken är helt stabil och Nils sitter gärna med vid middagsbordet i sin matstol. Tror han kommer kunna sitta självständigt ganska tidigt. Att titta på sin omgivning är väldigt populärt! När man bär på honom tittar han med stora ögon på allt! När han kommer hem till någon eller är i en ny miljö så bara tittar och tittar han helt förstummad på allt.
 
 
Kul med bumbon.
 

4 kommentarer:

  1. Grattis till Niks, va härlig han är!!! Fina bilder, speciellt den när han posar med handen under hakan.
    Jag tror att Nils är lite snabbare i utvecklingen än vad Jack är, för jag har svårt att se att han ska bli superstadig i nacken, rulla från rygg till mage eller tvärt om och lära sig pincettgreppet på två veckor. Men utvecklingen går fort nu och det händer nya grejer hela tiden :-)
    /Jenny
    Migochmittliv.wordpress.com

    SvaraRadera
  2. Niks?? Nils ska det ju vara!!
    /Jenny

    SvaraRadera
  3. Vad fort tiden går! Han är en riktig liten godbit =)

    SvaraRadera