söndag 27 april 2014

Nils 16 månader

Nu har Nils gått på förskolan i nästan en månad och han trivs verkligen. Det verkar passa honom som handen i handsken. Det är lätt att lämna honom; han har inte tid att säga hejdå och springer innanför förskolans dörr. När man ska hämta honom på eftermiddagen sträcker han upp sina söta armar och gnyr lite så att man verkligen ska förstå att han vill att man ska lyfta honom. Han äter bra på förskolan och han sover bra. Nu när det har varit så fint väder har de varit utomhus större delen av dagen så när vi hämtar Nils är har han sand precis överallt och är alldeles brun runt munnen av all sand han försköt att äta, men ingen är lyckligare än Nils.

Nils har börjat "prata" mer, det är mer g i hans prat och "tika tika töö." Nya ord och ljud kommer hela tiden. Det senaste är "baavo" som betyder bravo och det säger han så fort han själv anser att han gjort något bra, tex stänga en dörr, han säger det gärna i kombination med att han klappar sina ursöta små knubbiga händer.
Han säger "bebe" som betyder bebis "mommo" som är mormor, "haka" som är haklapp, "möö" som är mjölk, "bUU" betyder buss, "Le" är Nils och "ba" är napp och "baaa" är banan. Många av hans ord låter i princip samma som tex napp (bapp på skånska) och banan.

Han är väldigt generös och tycker det är roligt att komma och ge oss sina saker, han säger "taa" som betyder tack och när han gör och säger så så betyder det att han vill att vi ska ta hans leksak och säga tack. Så fort han får något, och det kan vara allt från en leksak till mat så är han duktig och själv säger tack! Han tycker det är roligt att hjälpa till, tex att hänga tvätt eller att ta ut en tvättlapp ur paketet och därefter börja torka lite varstans. Han gillar att hjälpa till och plocka ur matkassar och stoppa i tvätt i tvättkorgen. Han visar självmant var kläderna ska sitta på kroppen, men det är desto svårare att få dem på, det gör alltid vi, men vi visar honom hur vi gör.








Att äta gå fortfarande sådär.. Han vägrar gärna att äta. Men han äter faktiskt vanlig mat allt mer och mer nu. Favorit är ost som i Nils värld heter "oos". Han pillar direkt av osten från sin smörgås och äter upp den före smörgåsen. Vi lägger Nils vid 19:30 och då somnar han oftast inte på en gång. Men han är glad och ligger och pratar och pillar med saker i sin säng. Sedan tar det ca 30 minuter innan han somnar självmant. På morgonen vaknar han mellan 06-07. Middagsvilan på dagen är fortfarande kring 3 timmar lång. Storlek 80 och 86 is still going strong, vår lilla kille är fortfarande ganska kort i rocken. En till tand har i dagarna titta fram, så nu har han 5 tänder i överkäken och två i underkäken.

1 kommentar:

  1. Åh lille sötnos!! Så gulligt att han sträcker upp armarna 😍
    Ja de lär sig otroligt mkt och fort gällande språket på förskolan. Det är väl för att de träffar andra barn och gärna vill ta efter och lära sig. Går han på en åkdersinriktad avdelning eller är det 1-5 år?
    Spännande att se om det blir skånska han kommer få som dialekt 😉 förmodligen eftersom det är det han hör mest.
    Har du börjat prata skånska förresten?
    Kram

    SvaraRadera