torsdag 27 februari 2014

Nils 14 månader

14 månader.

Det är mycket ljud och ord just nu. Nils försöker härma både ljud och ord. Ljud går riktigt bra, ord går också bra, men det vet man inte vad det är han säger förstår man nog inte alltid vad han menar. Äta säger han mycket, och har han även börjat visa mer vad han vill. Idag när han åt banan sa Micke till honom att han skulle dricka lite vatten, då puttade han bort muggen som Micke gav honom och Nils sa "ääta". Micke sträckte honom muggen igen och då slog Nils bort muggen och sa bestämt "ÄÄTA"! och pekade på bananen, haha. Andra ord han säger är "apa", "aandda" (som betyder anka), "pappa" - vilket han fortfarande säger till mig. Han säger alltså pappa till både Micke och mig, och oftast framgår det rätt tydligt vem av oss han menar när han säger pappa. Mamma säger han då han är trött och ledsen, på senaste tiden har han börjat gå omkring och säga "ma ma ma ma maa", men han menar nog inte mig då. Han har stenkoll på vart djuren i hans böcker är, dvs om man ber honom peka på hunden så gör han det och säger "vovov", likadant är det med alla andra saker i pekbökerna, men är det tex en badanka på bilden så pekar han på ankan och säger han anka, är det tex en banan på bilden (som han inte kan säga) då pekar han bara.


Att gå själv istället för att sitta i vagnen är roligt. Tidigare har han inte tyckt att det är så roligt med lekparker, men nu så går han själv och upptäcker saker, plockar upp pinnar, klättrar över kanter och upp för trappor.

Kul att gå och slippa att åka vagn.

Det är fortfarande hans bok som spelar musik som är hans absoluta favoritleksak. När han hör imse vimse spindel, små grodorna, baka kaka, och två andra öppna-förskolan-sånger gör han rörelserna till de sångerna. När han spelar musik från sin bok dansar han så fort man tittar på honom, favoritrörelsen just nu är att snurra runt. Han snurrar så många varv att ha ibland tappar balansen för att han blir yr, sedan klappar han händerna åt sig själv för att han är nöjd med sin dans.

Först sätta på musiken..

..sedan klappa, dansa och snurra runt!

BRIO clownen (en pinne han staplar klossar på så att det bildar en clown tillslut) och BRIO giraffen (en giraff på snöre som han drar efter sig) är två andra favoritleksaker. Duplo är ganska roligt att "bygga" och att stapla klossar och annat stabelbart på varandra. Nu kan han sitta stilla en liten stund och pilla med något, exempelvis BRIO clownen, men oftast är han och pillar och grejar med en sak, sedan går han vidare till nästa och så håller det på.

Riva ner klossarna är roligt och även att bygga upp ett nytt torn av klossar efteråt.


Pricka rätt med duplobitarna.

Här om dagen var Micke och Nils i Folkets park och tittade på hästarna. Nils hade stenkoll på att det var just hästar och gjorde sitt hästljud. Hästarna reagerade och tittade på honom och han blev överlycklig. Sen hade Micke lyft upp honom så att han nådde att klappa en häst. Micke sa att han aldrig hade sett Nils klappa så försiktigt, haha, jag kan riktigt se det framför mig.

Hälsar på hästarna i Folkets park.

Nils är väldigt kramgo och älskar att krama både Micke och mig och sina gosedjur. När han kramas säger han "mmm" och slår armarna om ens hals, sååååå himla himla mysigt!! De senaste dagarna har han börjat pussas också, med öppen mun och snorig näsa - blöta pussar med andra ord.

"Mmmm"!!


Nu mera så äter Nils i princip alltid själv. Det blir kladdigt, men han tycker det är roligt och ju mer kladd, desto roligare.

Han har samma sovtider som tidigare; 19-19:30 på kvällen och på morgonen vaknar han mellan 07-07:30. Mitt på dagen sover han ungefär tre timmar efter lunch. På nätterna sover han bra och det är nu mera ganska sällan som man får gå upp och stoppa in nappen.

Busminen.





3 kommentarer:

  1. Redig kille 😍 så go han verkar er lille prins

    SvaraRadera
  2. 14 månader och vad han kan! Han ser så gullig ich charmig ut er stora lilla kille.
    Kram
    -Jenny-

    SvaraRadera