torsdag 27 mars 2014

Nils 15 månader

Här hemma har vi en kille som verkligen är redo att börja förskolan. Man märker att han blir uttråkad snabbare nu för tiden, han går får en aktivitet/en leksak till en annan på bara några sekunder ibland. Vi hade tänkt att han skulle börja förskolan 1:a april men vi har ännu inte fått någon plats. Är livrädd att när vi väl får plats att den kommer att vara alldeles långt bort eller i Rosengård.

Nils 15 månader.

Nils har börjat klättra på saker.. Ganska farligt. Han vet inte hur han ska komma ner från det han har klättrat upp på heller, så när han väl klättrar upp gör han ett speciellt ljud som betyder att "nu får ni hjälpa mig ner - PÅ en gång".

Bergsbestigaren och äventyraren Nils.

Sång och musik är fortfarande det bästa Nils vet och han tycker det är roligt att göra rörelser till Imse vimse spindel, Baka baka kaka och ett gäng andra sånger han har lärt sig på öppna förskolan. Han har börjat sjunga nu också och då sjunger han "le le le le", hur sött som helst! Om jag sjunger (oftast då jag sjunger "du kära lilla snickerbo") härmar han och börjar sjunga själv.

När det är reklam på tv:n, eller allra helst Keno alternativt Lotto, så ställer han sig framför tv:n och råglor - inget kan störa honom just den stunden! Ofta har han då händerna bakom ryggen precis som på bilden.

Keno/Lotto-positionen.


Något annat han verkligen älskar är djur. Han blir så glad när han får se en hund på stan och säger på en gång högt och tydligt "VOV VOV", när han ser en fågel säger han "ANDA" högt (vilket betyder anka). Han älskar att peka ut olika djur i sina böcker och gör ljudet för hur djuret låter. När vi är utomhus och han får syn på en bil eller allra helst en buss vrålar han överlyckligt "BRRUUUUUMM". Nya ord som kommit är "lle" (nalle), oooff "(ost), "mamma" och nu säger han det faktiskt till mig och blandar inte ihop det ordet med någon annan person (förut sa han pappa till både Micke och mig).

Att läsa böcker är både mysigt och intressant. Mest roligt att det att bläddra och byta blad i böckerna.

Han tycker det är roligt att hjälpa till, tex om man sorterar smutstvätt i olika högar, hänger upp nytvättade tvätt, eller plockar upp matvaror från matkassarna. Sen att smutstvätten och de matvaror han "hjälper till " med mest hamnar på helt fel ställen gör inget, det är ju hur gulligt som helst att han visar att han vill hjälpa till. Han försöker hjälpa till att både klä på sig och klä av sig. Det går inte alls, men med lite hjälp på traven så går det. Han vet ju att strumporna ska på fötterna och att tröjan ska över huvudet, men han förstår ännu inte hur. Nils tycker också att det är förträffligt roligt att dra ut saker ur lådor och skåp... Så det ligger leksaker blandat med mindre lekvänliga saker huller om buller när Nils är i farten. Ibland är han faktiskt duktiga med att lägga tillbaka de saker han drar ut.

Spännande att plocka ur lådor och skåp.

Han älskar när man jagar honom. Han kommer själv fram till en och har en busig min och vänder klacken till och springer sedan iväg så att man ska kunna jaga honom.

Nils har haft en period där han vaknar på nätterna och man får gå och stoppa in nappen och till båda sina föräldrar stora förtret vaknar han på tok för tidigt får våran smak; mellan 05:30 och 06.. Han sover bra på dagarna, fortfarande tre timmar efter lunch, men det är inte alltid han somnar på en gång då vi lägger honom för natten. Då kan han ligga i sängen och snacka lite eller rulla omkring och vissa kvällar somnar han inte fören vid 21.

Måltiderna går inte heller särskilt bra. Han vägrar att äta "vanlig" mat, det är bara "burkmat" som gäller. Vi försökte ändå ge honom "vanlig", dvs det vi äter, men nej, han vägrar. När han får sin brukmat äter han den helt själv och det går fort när han äter! Övriga måltider går även då sådär; gröt går sådär, ostmackor går sådär  (osten slinker alltid ner), banan går sådär, mjölk går hur bra som helst.

Banan är en storfavorit när det gäller mellanmål.

Vårat älskade hjärta!


8 kommentarer:

  1. Att döma Rosengård såsom du gör väcker negativa reaktioner och förstärker området dåliga rykte desto mer. Ett mångkulturellt samhälle utvecklar individen. Ett vi och dem-samhälle gör precis tvärtom. Ta en cykeltur längs rosens röda matta (ett stråk mellan centrum och Rosengård) och inse att området har sina glimtar och inte är så farligt som du verkar tro. Att stänga in sitt barn i en bubbla där barn och ungdomar med socioekonomiska problem utestängs kommer missgynna honom i hela hans liv. Se mångfald som något som berikar och utvecklar.

    SvaraRadera
  2. Tråkigt att Du tolkar det så, "Anonym".

    SvaraRadera
  3. Varför betona Rosengård så specifikt då?

    SvaraRadera
  4. För mig är det mest ledsamt att samhället utvecklat en rädsla om utsatta områden i staden. Förövrigt har du en trevlig blogg men kunde inte låta bli att bli ledsen över tankesättet. Har jag missuppfattar dig ber jag om ursäkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi nu ska ta just Rosengård som exempel (eftersom det var det som jag tog som exempel i inlägget), så ligger det alldeles för långt bort från oss, sedan är det så att Malmö stad uppfört tillfälliga lösningar i just Rosengård. Jag vill såklart bara mitt barns bästa och jag får då för mig att eftersom det är en tillfällig lösning, kanske det inte är så lätt att rekrytera personal och den personal som rekryteras kanske inte hade rekryteras om läget hade sett annorlunda (behöver jag utveckla även detta?). Vidare vill jag att mitt barn ska ha en kontinuitet och det anser jag inte att det blir om han ska gå på en förskola som bara ska finnas för stunden. Dessutom, om det nu blir så så kommer vi ställa honom i omflyttningskö vilket innebär att han så småningom kommer behöva byta förskola igen. Och nej, för mig är inte det gott nog för mitt barn. Hoppas att detta klargjorde lite bättre hur jag menar :)

      Radera
  5. Vilket litet charmtroll han är!! 💗
    Förstår hur du menar angående Rosengård. Synd att folk ska missuppfatta vad man menar bara för att man bara skriver Rosengård.

    SvaraRadera
  6. Duktiga lilla killen. Han ser så stor ut, men jag tror visst att han är mindre än Jack? (79,5 cm och 11 kg när han var 1 år).
    Det där med maten känner jag igen. Inte just med burkmat utan mer att han inte gapar efter allt längre. Gröt totalvägrar han. Pappas burkmat är okej, men hemlagad går det sisådär med.
    Förstår resonemanget om förskola. Vi vill ha en förskola som ligger nära hemmet och duktiga, engagerade pedagoger. Hoppas att ni får plats snart.
    Kram
    -Jenny-

    SvaraRadera
  7. Oj vad är det för dålig förskola man ska akta sig för i Rosengård? Inte hört något om det? Eller vad menar du?

    SvaraRadera