onsdag 27 november 2013

Nils 11 månader

Nils har lärt sig en himla massa saker de senaste veckorna, utvecklingen går just nu spikrakt framåt och det är så himla roligt! Han pratar mest hela tiden och ibland undrar jag om det inte är så att han faktiskt sjunger när han kör samma harang om och om igen. Mest säger han " A da da da da da, A da da da da",vä vä vä vä, "daj daj daj daj daj" och det är när han säger det sist nämnda som jag tror att han sjunger. Det mest använda ordet är "dää" som betyder där, ofta i kombination med att han pekar på något. Han har stenkoll på vart alla lampor är när man frågar honom, även när man frågar vart pappa är så pekar han på Micke. Han har inte lika bra koll på vart mamma är, haha, vet inte om det beror på att det oftast är jag själv som frågar vart mamma är. Han säger inte mamma och pappa så mycket just nu. När han är trött eller hungrig kommer dock alltid "mamma mamma mamma". Andra ord han säger är "AAA DAaa" eller "taaa" som betyder tack, och "hej".

11 månader idag!

När någon kommer hem, dvs när ytterdörren öppnas kryper Nils dit och vinkar och säger "hej". Är han vid dörren och grejer till exempel med skorna i skostället och man kommer dit då vinkar han också. Så han förknippar helt klart ytterdörren och hallen med att någon kommer eller går och man då vinkar. Han vinkar både med hela armen eller bara handen när någon kommer eller går.

Som sagt, liten börjar bli stor vilket även märks på kläderna. Det är fortfarande storlek 74 som gäller och det är knappt så de passar faktiskt. Även fötterna har växt så på två veckor växte fötterna från storlek 19 (som var gigantiska när vi köpte dem bara några veckor tidigare) till storlek 20.

Älskade sötnos!

Förra veckan lärde sig Nils att gå! Först var det bara något stapplande steg, men nu går om han ska någonstans. Det är såklart inga långa sträckor, för om han har bråttom eller om han ska ta sig till ett annat rum etc då kryper han - och det med en rasande fart! Så fort han har musik, från radion, tv:n eller om det är reklam på tv:n diggar han med musiken, oavsett om han står eller sitter så gungar han med i takt till musiken och det ser sååå charmigt ut! Ofta klappar han händerna till musiken också. I och för sig klappar han händerna lite då och då, och alltid om någon applåderar på tv.

Gå själv är roligt!
 

Nils leker ofta självständigt. Han gillar att stoppa sina små leksaker i lådor, burkar etc. Han gillar att stoppa klossar i "rätt hål", att banka ner kulor med en hammare och att låstas äta med tallrik och sked. Böcker är fortarande en stor favorit och han har en sångbok med knappar, och när han trycker på knapparna kommer kända barnsånger från en liten högtalare i boken. Det är hans absoluta favoritgrej just nu, sångboken. Det är inte långa stunder han sitter stilla när han leker. Några minuter sitter han på samma ställe och grejar, sedan byter han och gör något annat. Att leka tittut tycker Nils är riktigt roligt och det gör han flera gånger varje dag, och han tar ofta själv initiativ till det.

När man trycker på foten sjunger hunden "klappa händerna" vilket Nils då gör.

Pedagogisk lek ;)

Banka banka banka!

Rätt kloss i rätt hål - annars går det inte.

Det är inga konstigheter med maten, den går ner fort och lätt. Vi måste nog börja öka upp hans lunch och middag. Just nu äter han en barnmatsburk, och ibland verkar det som att en sån burk inte mättar. Frukost och kvällsmatsgröten äter han en och en halv portion istället för en som han alltid ätit innan, plus att han alltid får frukt på gröten nu.  Kräkningarna avtar allt mer, fast de senaste dagarna har han kräkt mer frekvent och faktiskt flera gånger per dag.. Hoppas att det inte är på väg tillbaka nu när vi vant oss bort med det.

Sömnen funkar bra. Läggdags brukar bli vid 19:30, och vid 07 vaknar han för morgonen. Nätterna är lite halvoroliga, och någon gång per natt får man gå upp och ge honom nappen. Han sover då, men gnäller i sömnen och har oftast flyttat sig från sin kudde ner till fotändan. De två sova-middags-tillfällena han haft de senaste månaderna har börjat bli en lång (2-3 timmar) efter lunch istället. Det är lite beroende på vad vi gör när det passar bäst att han sover middag, och såklart om han är trött eller inte. Men oftast är han inte trött på förmiddagen längre.

Rosiga varma sovkinder.

Nils mest vanliga "sovställning".

3 kommentarer:

  1. Han är så himla härlig! Tänk, nästa uppdatering fyller han 1 år.

    Funderar på om vi ska byta ut två sovstunder till en, men J är fortfarande trött på förmiddagen. I och-element sig tajmat vi alltid vilan med en promenad någonstans och i vagnen sover han så bra. Det kanske går om vi håller oss hemma? Ska nog prova nu i jul....

    Jenny
    Jennyspysventil.wordpress.com

    SvaraRadera
  2. Men jäkla telefon. I och för sig skulle det ju stå!
    Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag förstod det :)
      Det är ganska skönt med en längre sovstund, men hinner göra rätt många saker :)
      Prova ni i jul, det låter som en toppen idé!

      Radera