söndag 27 oktober 2013

Nils 10 månader

Två månader kvar till Nils är ett år, hahaha, det är ju sjukt vad tiden bara springer iväg för det känns minsann inte som att det var 10 månaders sen han kom till världen!

Nils är för det mesta glad, kan gnälla någon gång ibland men gråter eller skriker oerhört sällan. Det gör att han är oerhört lätt att ta med precis överallt. Favoritstället är öppna förskolan och sångstunden.

Att gå är riktigt roligt, och nu går han gärna med mig eller Micke, förutsatt att han får hålla i sig med båda händerna i våra fingrar. Försöker man att bara hålla honom i en hand blir han genast stapplig. Älskar att gå med lära-gå-vagnen, men han är så snabb nu så han kär in i väggar etc. så fort så att han fastnar och inte  kommer någon vart. Jag brukar därför ta med lära-gå -vagnen om vi ska slänga soporna eller gå till tvättstugan, så får han gå hela vägen. Han kan stå själv några sekunder om man fintar honom, så att han inte förstår att han står själv. Så fort han kommer på att han faktiskt står utan att hålla i sig eller att någon håller i honom sätter han sig ner på rumpan. Det går riktigt fort när han kryper och han går gärna längs med möbler för att ta sig dit han vill.

Säger mycket "da da da da da" och " bä bä bä bä bä" och gör mycket andra högljudda ljud som egentligen bara är ljud och inte direkt några stavelser. Säger "mamma" när han är trött och gnällig och vill upp i famnen. Kan säga "bapa" vilket vi antar betyder pappa. Säger "taa" till tack och böjer fram hela huvudet som om han bockade när han får något. För det mesta är det något ljud som kommer hur hans mun, och ibland funderar jag faktiskt på ifall han sjunger.

Nils har storlek 74 på kläder nu och på 10 månaders kontrollen för två veckor sedan var han 70 cm lång och vägde 9170 gram.

 
Två små tänder tittar nu fram.
 
Peka!
 
Han vet vart lampan är, och kan peka på den när man frågar vart den är. Kan ibland peka på mig och Micke när man frågar vart mamma och pappa är. Det där söta knubbiga fingret pekar på det mesta allt för jämnan och det är så himla sött!

Böcker är fortfarande riktigt spännande.

Att räcka ut tungan när vi säger "visa tungan" tycker Nils är riktigt roligt. 
 
 
Älskar att leka tittut och kan gärna själv gömma sig bakom tex en dörr för att sedan titta fram med sitt busiga leende och när man då säger tittut skrattar han av glädje. Han gillar leksaker med hjul. Antigen kör han med dem, eller så vänder han på dom och rullar hjulen. Tycker fortarande det är roligt att "spela med fingrarna" över läpparna och gör det gärna på mig och Micke också. Att stoppa rätt kloss i rätt hål börjar han bli duktig på, lättast och roligast är den runda klossen. Vi är riktigt imponerade av hans prickfärdighet. Nils har fått ärva sin pappas gamla leksak, där det är bollar man ska slå ner med hjälp av en trähammare,och så rullar bollarna sedan ut ur lådan på en liten bana. Och det är han som sagt jätteduktig på.
 
Nils är en riktig fena på att pricka bollarna och slå ner dem i hålen!
 
Sover middag två gånger per dag, men jag har börjat styra hur länge han sover och det brukar då bli ungefär en timma per sovtillfälle. Sover han längre blir det svårt att lägga honom på kvällen. Ett tag var det riktigt svårt att lägga honom på kvällarna utan ledsna miner, och det var då jag började korta ner sovtiderna på dagarna vilket gett riktigt bra resultat. Vi brukar lägga honom vid 19:30 tiden och d sjunger vi vaggvisa och säger god natt. Oftast somnar han då på en gång, men ibland ställer han sig upp och man får då gå in och lägga ner honom och stoppa om honom igen och säga god natt. Men det är aldrig längre ledsna miner och det är skönt, för det känns så tråkigt att han somnar ledsen. På mornarna vaknar han vid 06:30- 07:00 ungefär.
 
Nils äter fortfarande det mesta han erbjuds, det är banan han inte tycker om. De senaste två veckorna har han börjat bli mätt när det är kanske 1/4 av barnmatsburken kvar, men oftast äter han en hel burk till lunch och middag. Till frukost och kvällsmat äter han gröt och till mellanmål blir det frukost eller smörgås. Jag upplever att han inte kräker lika mycket längre. Förr var det efter varje måltid, det är det inte längre. Ibland kräker han faktiskt inte på hela dagen.

4 kommentarer:

  1. Låter väldigt likt Leon på många sätt! :) Ja det känns verkligen som det var igår dom föddes! Stoppa tiden!! :D /mammajosephine

    SvaraRadera
  2. Vad säger BVC om kräkningarna? Är det bara magmunnen som inte håller tätt? Skönt att det börjar bli bättre i alla fall!
    Tiden går verkligen hur fortsom helst just nu. Veckorna bara svischar förbi.
    -Jenny-
    jennyspysventil.wordpress.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bvs säger faktiskt inte så mycket alls.. De har pratat lite löst om magmunnen. Han går ju upp i vikt som han ska, och eftersom BVS inte säger så mycket om det och det börjar avta har jag slutat oroa mig för det :)

      Radera