torsdag 14 juli 2011

Sjukt

Jobbar kväll idag. När jag i godan ro skulle sätta mig med min gröt och mitt kaffe och läsa tidningen är det första jag får upp detta:

Region Skåne tycker att sjuksköterkornas löner ska jämföras med andra kvinnodominerande yrken. Personligen tycker jag att man ska jämföra med läkarnas.
I våras skrev Vårdfokus om en avdelningen på ett sjukhus i Växjö där undersköterskor tjänade mer än de sjuksköterskor som var specialistutbidlade.

För att göra en jämförelse:
- En undersköterska har gymnasialutbildning, alternativt ca 1 år på komvux.
- En sjuksköterska har treårig högskoleutbildning.
- En specialistsjuksköterska läser tre år på högskola, jobbar minst ett år och läser sedan minst ett år till.
Till det kan jag tillägga att (eftersom jag är utbildad undersköterska och jobbat som det i x antal år) att sjuksköterskan har enormt mycket mer ansvar än en undersköterska!

Är det då rimligt att en person med gymnasialutbildning har mer i lön än en person med flerårig högskoleutbildning, som dessutom har det specifika omvårdnadsansvaret??
Nej, det tycker jag inte!
Det är fel att jämföra sjuksköterskornas löner med undersköterskornas, det är med läkarans löner man ska jämföra!
Men så resonerar inte Region Skåne, de tycker att sjuksköterskornas löner ska jämföras med andra kvinnodominerande yrken.
Det kommer bli vädligt svårt att få upp syrrornas löner när det resoneras på detta vis. Lönen ska sättas individuellt, efter det man presterar, inte efter vilket kön man har!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar