måndag 27 maj 2013

Nils fem månader

Min stora lilla kille blir fem månader idag! Han har om möjligt vuxit ännu mer på längden nu och har faktiskt börjat med storlek 68 på kläder (men kan fortfarande med god marginal ha storlek 62) och 4 på blöjor. Det känns mest som att det är på längden han vuxit, jag upplever inte att han blivit tyngre eller hur jag ska förklara.
 
Utvecklingen går verkligen fort och Nils kan redan sitta själv. Man kan inte lämna honom själv då han sitter eftersom han lätt blir svajig och faller åt sidan eller bakåt för den delen. Han tycker det är roligt att sitta men allra roligast är ändå att stå (och då kan vi snacka svajig kille!).
 
Förut "pratade" han väldigt mycket, men det har han lagt av med lite nu. Det är mest när han har något i munnen (oftast handen) eller när han åker vagn och den rullar över kullerstenar som han gör en massa ljud. Däremot är han extremt glad nu för tiden (förutom när klockan slagit 18, eller då han är trött eller hungrig) och skrattar ibland när Micke eller jag löjlar oss.
 
 
 

 
 
Vissa kvällar efter sista amningen har han börjat bli riktigt ledsen och svår att få att somna, vi går in och stoppar om honom och ger honom nappen och säger god natt flera gånger och sedan somnar han tillslut. Det är långt ifrån alla nattningar som ser ut så, är han riktigt trött är det inga problem alls. Nätterna fungerar allt bättre! På kvällen efter att jag har ammat honom erbjuder vi honom ersättning ifall han fortfarande verkar hungrig. Det gör att han sover fram till 05 ungefär, eller ja, man får stoppa in nappen ett par gånger under natten, men han vill i alla fall inte äta fören vid 05-tiden. Har vi otur tycker Nils att det är morgon när klockan är 05, men oftast brukar han nu för tiden vakna vid 06:30 ungefär och då brukar vi ligga i sängen en stund innan vi går upp för dagen. Det brukar bli två sovtillfällen dagtid, en gång på förmiddagen och en gång sent på eftermiddagen.
 
Sova på mage går bra förutsatt att man lägger honom på mage efter att han somnat.
 
Eftersom Nils har något platt bakhuvud försöker vi alltid ha honom på mage alternativt på sidan. Han brukar ligga på mage på sin aktivitetsmatta, ibland rullar han då över från mage till rygg. Favoriten är ändå helt klart fortfarande att ligga på rygg. Ibland lägger vi honom på mage när han somnat för att avlasta bakhuvudet helt. Hur som helst har huvudet blivit klart mindre platt. Att stoppa in saker i munnen och bita på är fortfarande lika intressant som tidigare. Favoritleksaken är giraffen som han fått av farmor.
 
Nils sitter alltid med oss vid middagsbordet och tycker att mat är riktigt roligt. Favoriten är helt klart gröt. Han få fortfarande bara små små smakportioner och sväljer glatt allt som ligger på skeden.
 
Mums med gröt!
 
Jag tror att Nils har börjat upptäcka att det finns andra bebisar. På öppna förskolan eller då vi umgås med andra mammor och bebisar tittar han intresserat på dem. Han är fortfarande lika social som han alltid varit, blir lika glad när han får syn på någon. När Micke kommer hem från jobbet på eftermiddagarna kan Nils vara hur grinig som helst, men när han får syn på sin pappa skiner han upp som en sol :)

5 kommentarer:

  1. Svar: Tack snälla! :) Jag är säker på att jag kommer få en mycket givande sommar och ser fram emot höstens studier :)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Grattis i efterskott!! Börjar ju bli stora killen nu ju!! och sitter själv och allt <3

    SvaraRadera