onsdag 10 juni 2009

Volga

Idag har jag varit hos mormor & morfar. De är stort fan av volgadryck. Vad är volga då? Ja, det är en mycket bra fråga jag nu ska försöka besvara.

Volgasvampen är och ett par centimeter tjock. Den består av bakterier och jästsvampar som åstadkommer jäsning i sockerlag. Vid processen bildas mjölksyra, ättikssyra, kolsyra och alkohol. Alkoholen varierar mellan några promille, svagare än lättöl. Drycken, är lätt syrlig, syrligheten beror på hur länge jäsningsprocessen pågår. Vanligtvis mellan 7 och 10 dagar.



Baksidan av svampen som ska ligga i sockerlösningen i några dagar. Ser ut som en köttbit..
Framsidan, som ser ut som rent späck...

Såhär står det i upp till tio dagar.

Sen är meningen att man ska dricka ett halv glas två gånger om dagen. Det ska vara bra för immunförsvaret. Mormor säger att man druckit volgate i hundratusentals år (utallas med finsk brytning).
Läs mer här; http://www.kombu.de/sweden.htm


Det är faktiskt riktigt intressant att läsa om.
Dock smakar det skit..

3 kommentarer:

  1. Ser även osmakligt ut=)
    Men det är säkert nyttigt.

    SvaraRadera
  2. Jo, det är ju tydligen jättemyttigt.. Men men.. Det är iallfall inget jag ska börja med.. Dessutom är svamparna tydgligen skitsvåra att få tag på. SKITSVÅRA, typ som knark ;)

    SvaraRadera