fredag 27 september 2013

Nils 9 månader

Här hemma är sekunderna väldigt få då Nils sitter stilla. Han är ständigt i rörelse och på äventyr och utforskar livet. Detta är en härlig tid och jag älskar att se alla små utvecklingssteg.

Nils kryper riktigt snabbt nu, särskilt när han har ett mål (allra helst toaletten). Han ställer sig upp med hjälp av möbler och sedan går han gärna längs med möblerna och byter möbel för en annan när den första möbeln "tar slut". Att gå med lära-gå-vagnen är en höjdare! Han kan gå långa sträckor med den, gärna genom hela lägenheten. Att gå och hålla mamma eller pappa i handen är inte lika populärt som lära-gå-vagnen. Då går han några steg och sedan vill han gärna ner på knä och krypa istället.

Det är fortfarande storlek 68 på kläder och storlek 4 på blöjor som gäller. Nu är dock storlek 68 på gränsen till för litet så alla höstkläder är i storlek 74 (de är istället gigantiska stora, men han lär ju växa i dem snart).

Säger gärna "nä nänä nä nä" och skakar på huvudet (glatt omedveten om vad det betyder). Säger man "nä nä nä" så börjar han skaka på huvudet på en gång. "Eej eej ej ej eej" säger han och det betyder "Hej", ibland vinkar han också, men bara om någon vinkar till honom.  När han ser sig själv i spelegen kan han faktiskt vinka till sig själv! "Da da da daa" och "dä dä dä dä" förekommer också en hel del här hemma. Nu har han även börjat säga "dää" och jag tror det betyder "där" men han förstår ju inte innebörden av ordet. Säger man "tack" härmar han säger "taa" och det låter så himla himla gulligt! Någon gång har han sagt "mamma mamma" också, och även "ba ba ba". Jag tror inte att han förstår något av orden han säger utan det är bara som han härmar.

Nils älskar att gunga, att bli kittlad under armarna och på magen, men det allra allra bästa är när mamma och pappa kryper på golvet, mot honom. Ojojoj vad han tycker det är roligt. Sen är det himla kul när mamma eller pappa tar nappen i munnen, så himla knasigt tycker Nils och ler stort. Sedan tar han nappen och antigen stoppar han i den i sin egen mun eller tillbaka i mamma och pappas mun. Nils gillar att dra fingrarna över sina läppar när han låter - så att det låter ännu roligare med fingrarna.



En av favorit sysselsättningarna.

Böcker är spännande, riktigt spännande!




 
Nils håller på att få två tänder nere i käken och har därför varit lite gnällig nattetid senaste veckan. I övrigt sover han riktigt bra på nätterna, ibland (men väldigt sällan) får man gå in och stoppa in nappen. Han gå och lägger sig vid 19:30-20:00 tiden, och då är han rätt svårsövd. Vi sjunger vaggvisa och säger god natt och sov så gott. Sedan tar det två sekunder så har han ställt sig upp i sängen och står där och pratar. Vi lägger ner honom kanske fyra, fem gånger innan han tillslut somnar. På morgonen vaknar han vid 06:30 ungefär. På dagen sover han middag på förmiddagen ungefär två timmar) och oftast även på eftermiddagen (ungefär halv timma till en timma). Nu för tiden är det sällan Nils är så trött på kvällarna som han var förr i tiden och det var krig från 17-tiden och fram till att han fick gå och lägga sig. Nu mera är det snararare tvärtom; han är glad fram till han får gå och lägga sig. När vi väl lagt honom kan han bli ledsen då han stått upp ett tag och pratat.
 
Jag slutade amma Nils för ett par veckor sedan, så nu för tiden äter han bara riktigt mat och det går jättebra. Han kräker dock fortfarande mycket. Favoriten med stort F är helt klart gröt, så det får han till frukost, ett mellanmål och sedan till kvällsmat. Till mellis äter han oftast frukt, eller smörgås eller gröt (är vi ute på stan etc dricker han ersättning då det är smidigast att ha med sig). Till lunch och middag äter han en barnmat, dvs han åter två stycken per dag.

2 kommentarer:

  1. Så roligt och läsa din blogg:) har själv en tjej som blir 10 månader 10 oktober.

    SvaraRadera
  2. Han ser verkligen mer och mer ut som en liten kille nu. Ingen bebis längre. 9 månader! Snart är blir han 1 år.

    Det är verkligen roligt nu, det händer så mycket och man får sån kontakt. Är lite avundsjukpå R som får vara hemma 8 månader efter årskiftet. Det blir säkert mycket man måste hålla koll på men samtidigt så mycket roligare än de första månaderna då han bara var en liten spädis.

    Kram

    Jenny
    Jennyspysventil.wordpress.com

    SvaraRadera