fredag 11 maj 2012

Kanelbullar

Kanelbullar

Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1½ dl socker
2 tsk kardemumma
½ tsk salt
1,4 liter mjöl

Fyllning: 
200 g smör
200 g riven mandelmassa
1 msk kanel
1 dl råsocker
2 skalade och rivna äpple

Gör såhär:
1. Smält matfettet i en kastrull, häll över mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Lös upp jästen i en bunke med lite av degspadet.
2. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och mjölet.
3. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
4. Gör fyllningen. Blanda samman alla ingredienser utom äpplena.
5. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och strö över de rivna äpplena. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
6. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 6 min. Låt kallna på galler under bakduk.


1 kommentar:

  1. malin olofsson11 maj 2012 kl. 18:00

    Mums ser super goda ut! Ska prova ditt recept med mandelmassa och äpple nästa gång! Verkar ju super gott! Ha en skön ledig helg =)

    SvaraRadera